Ensimmäinen karhu kaadettiin Uukuniemellä — Kuivuus on ajanut karhut etsimään ravintoa laajalla alueella

Karhunmetsästyskausi alkoi maanantaina Uukuniemellä vauhdikkaasti. Ensimmäinen karhu kaadettiin Niukkalassa jo heti aamupäivällä kello 10.20 uukuniemeläisen metsästysseurueen voimin.

Kyseessä oli lupa-alueen ensimmäinen kaato.

Pimeän aikaan lähdettiin liikkeelle, jälkiä etsimään. Karhu kaadettiin koiranhaukusta. Koira haukkui muutaman tunnin ennen kaatoa, kertoo Jussi Ratilainen Uukuniemen Erämiehet ry:stä.

Täysikasvuisen uroskarhun elopaino oli 162 kiloa.

Tänä kesänä karhuista tehtyjä näköhavaintoja on ollut Uukuniemen alueella poikkeuksellisen paljon.

Ilmoituksia on tullut joinakin viikkoina jopa päivittäin

Vaikka suurpetohavainnoista olisi aina tehtävä ilmoitus, ovat havaintotiedot kuitenkin monesti kulkeutuneet puskaradion kautta välillä useitakin viikkoja jälkikäteen, Ratilainen harmittelee

Ratilaisen mukaan karhukanta on nyt muillakin alueilla vahva.

Parina viime vuonna karhunkaatolupia myönnettiin vain muutamia. Lisäksi kuuma ja kuiva kesä on osaltaan edesauttanut karhujen liikehdintää, kun ravintoa on täytynyt lähteä etsimään laajemmalta alueelta, hän sanoo.

Karhunmetsästysaika kestää lokakuun loppuun saakka

Ensimmäinen viikko on kuitenkin pienen uukuniemeläisen metsästysporukan aktiivisin.

Teitä on lanattu useammasta paikasta, että nähdään jäljet.

Naaras ja alle vuoden ikäiset pennut ovat aina rauhoitettuja. Viime viikolla havaintoja saatiin kolmesta eri pentueesta, sanoo Ratilainen

Kaakkois-Suomen alueelle on myönnetty poikkeuslupia tänä vuonna yhteensä ennätykselliset 26 kappaletta. Vuosina 1999 ja 2011 kaatolupia myönnettiin 25.

Koillis-Kymen ja Raja-Kymen alueella voidaan metsästää kaksikymmentä karhua, Keski-Kymen alueella puolestaan kuusi, kertoo yhteislupien hakijana toiminut Teemu Kouhia.

Koillis-Kymen alueen muodostavat Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan riistanhoitoyhdistysten yhteislupa-alueeseen ilmoittautuneet metsästysseurat.

Raja-Kymen alueeseen kuuluvat Joutsenon, Etelä-Saimaan ja Ylämaan riistanhoitoyhdistysten metsästysseurat.

Kouhian mukaan eniten vahinkoa runsaasta karhukannasta on aiheutunut maanviljelijöille.

Karhut ovat repineet ja hajottaneet heinäpaaleja sekä tuhonnet mehiläispesiä. Muuta haittaa on ilmennyt lähinnä yksittäisissä tapauksissa, Kouhia sanoo.

Lähde: Ensimmäinen karhu kaadettiin Uukuniemellä — Kuivuus on ajanut karhut etsimään ravintoa laajalla alueella – Etelä-Saimaa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.