Omilla mailla saa kuvata riistakameralla, toisen mailla kuvaamiseen kysyttävä lupa

Omille mailleen riistakameran voi laittaa huoletta metsään, toteaa Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Kimmo Wetterstrand. Toisen mailla kuvaamiseen pitää sen sijaan olla maanomistajan lupa.

Henkilötietolaki ja pian voimaan tuleva tietosuoja-asetus koskevat pääsääntöisesti kaikkea tallentavaa kameravalvontaa, myös riistakameroita.

Se, tarvitseeko kameravalvonnassa noudattaa lain määräyksiä tietosuojasta, riippuu Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professorin Tomi Voutilaisen mukaan kuitenkin siitä, mikä kuvaamisen tarkoitus on.

Henkilötietoja valvontakamera joka tapauksessa kerää, kun siihen tallentuu kuvia esimerkiksi autojen rekisterinumeroista tai tunnistettavista ihmisistä.

Jos kyse on tavanomaisesta yksityisestä käytöstä, se ei kuulu tietosuojaa koskevan lain piiriin, Voutilainen toteaa.

Tavanomaista yksityistä käyttöä voi olla esimerkiksi se, jos riistakameran suuntaa omaisuutensa suojaamiseksi kuvaamaan omaa taloaan, parkkipaikkaansa tai pihapiiriään.

Sen sijaan naapurin tontin puolelle riistakameran kuvamateriaali ei saa ulottua.

Tällaisia tapauksia on ollut käräjilläkin, että on kuvattu naapurin pihaan, Voutilainen sanoo.

Jos naapurin pihalta tallentaa videota, kyse voi olla salakatselusta tai -kuuntelusta, sillä naapurin piha kuuluu hänen kotirauhansa piiriin.

Mitä kauemmas omasta pihapiiristä mennään, sitä todennäköisempää on Tomi Voutilaisen mukaan se, ettei kameravalvonnassa ole enää kyse lain tarkoittamasta tavanomaisesta yksityisestä käytöstä.

Mitä kauempana omasta omaisuudesta ollaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä on kyse henkilötietojen käsittelystä, Voutilainen toteaa.

Henkilötietojen keräämisessä ja käsittelyssä puolestaan pitää noudattaa henkilötietolakia, joka vaatii esimerkiksi rekisteriselosteen pitämistä nähtävillä. Kuka tahansa ei voi päättää alkaa pitää henkilötietorekisteriä, vaan siihen pitäisi olla asiallinen perustelu.

Myös tietosuojavaltuutettu otti vuonna 2010 kantaa katunäkymän ja yksityistien kuvaamiseen tallentavalla kamerajärjestelmällä.

Valtuutetulta kysyttiin, voiko yksityinen henkilö asentaa kiinteistölleen tallentavan kameravalvonnan, kun tarkoitus oli kuvata kiinteistöön rajoittuvaa katukäytävää tai yksityistä tietä muun muassa yksityisen tien asianmukaisen käyttämisen varmistamiseksi.

Valtuutettu totesi, ettei henkilötietojen keräämiseen tällaisessa tilanteessa näyttänyt olevan henkilötietolain edellyttämää perustetta, kuten kuvattavan suostumusta tai asiakassuhdetta.

Tietojen keräämiseen sivullisista tiellä tai kadulla liikkujista ei ollut valtuutetun mielestä myöskään asiallista käsittelyn perustetta.

Salakatselua vaikkapa yksityistien kuvaaminen sen sijaan ei ole.

Tie ja metsä eivät ole kotirauhan piiriä, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Oli kuvaaminen luvallista tai ei, siitä pitäisi aina kertoa ulkopuolisille.

Tomi Voutilaisen mukaan tiedottamisvelvoite täyttyy vaikkapa laittamalla valvotulle alueelle kyltin, josta käy ilmi, että alueella on kameravalvontaa.

Yleinen hyvä tapa on Voutilaisen mukaan laittaa tieto kameravalvonnasta myös silloin, kun kuvaaminen rajoittuu oman kiinteistön valvontaan.

Lähde: Omilla mailla saa kuvata riistakameralla, toisen mailla kuvaamiseen kysyttävä lupa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.