Miehet valmiina sorsastukseen – kausi alkaa maanantaina 20. päivä

Sorsastuskausi alkaa virallisesti maanantaina 20. päivä elokuuta kello 12.00, mutta saalistuksen esivalmistelut käynnistetään jo hyvissä ajoin edellisenä päivänä.

Hailuotolaiset veljekset Hannu ja Juha Viitaluoma ovat tulleet valmistelemaan sorsastuskauden avausta samalle paikalle kuin seitsemänä edellisenäkin vuonna. Mukana ovat myös Hannun pojat Juho ja Heikki sekä Juhan poika Jaakko. Lisäksi seurueeseen kuuluvat Pekka Isola ja Pami -koira.

Maanantaina alkavaan sorsastuskauteen valmistaudutaan pystyttämällä leiri ja tarkastamalla ympäröivät olosuhteet.

Vedenpinta on sopivan ylhäällä, mutta säässä on miesten mukaan toivomisen varaa.

”Huomenna saisi tuulla vähän enemmän ja eikä pikku sadekaan haittaisi”, Hannu Viitaluoma toteaa. Saalista on kuulemma joka tapauksessa luvassa.

Tunnelma on odottava, mutta ei missään nimessä malttamaton. Miesten puheista paistaa, että tulilla istuskelu ja yhdessä oleminen on vähintäänkin yhtä tärkeä osa reissua kuin itse lintujen saalistaminen.

”Tämä on sosiaalinen tapahtuma, jossa pääsee irti arjesta. Samalla valmistaudutaan pitkään talveen”, toteaa Juha Viitaluoma.

Metsästäjiä mahtuu Hailuotoon

Hailuodon metsästysseuran puheenjohtajana vuoden toiminut Hannu Viitaluoma näkee metsästämisen merkityksen olevan suuri saaren asukkaille.

Hän arvioi sorsastuskauden aloituksessa olevan mukana reilut tuhat metsästäjää, joista hiukan alle puolet tulee muualta kuin Hailuodosta.

”Entinen pankinjohtaja laskeskeli aikoinaan, että sorsastus tuo Hailuotoon noin 1,5 miljoonaa markkaa vuosittain. Enemmänkin vielä mahtuisi muulta tulevia metsästäjiä.”

Omaa kieltään metsästyksen suosiosta Hailuodossa kertoo metsästysseuran jäsenmäärä. Hannu Viitaluoman mukaan Hailuodossa on noin tuhat asukasta ja metsästysseuran jäseniä on melkein 750.

Jahtiporukan mukaan sorsastuksessa ei esiinny metsästäjien välistä mustasukkaisuutta.

”Reilua peliä tämä on.

Useimmilla sorsastajilla on vakiintuneet paikat ja rannoilla riittää hyvin tilaa kaikille. Joskus paikkoja varataan laittamalla kuvia etukäteen rannalle.

Siinä ei ole mitään lainvastaista, mutta se on vähän epäurheilijamaista käytöstä”, Hannu Viitaluoma sanoo.

Erityisen tyytyväinen metsästysseuran puheenjohtaja on nuorten mukana olosta. Viitaluoman nuoret miehet ovat nyt kolmatta kertaa mukana sorsastuskauden avauksessa.

”On tärkeää, että nuoret saadaan aktiivisesti mukaan metsästysseuran toimintaan. Se takaa jatkuvuuden”, Hannu Viitaluoma sanoo.

Poikien innostuksesta päätellen Hailuodosta löytyy armottomia sorsastajia tulevaisuudessakin.

”Tätä päivää odotetaan joka kesä. Meitä ei tosiaankaan tarvitse patistella mukaan”, pojat vakuuttavat yhdestä suusta.

Pojille on luvassa myös kovasti vastuuta metsästyksen aloituspäivälle

”Nuoremmat tiputtelevat lintuja minkä ehtivät. Me vanhemmat ukot yritetään napsia ne mitä jää”, Juha Viitaluoma kertoo.

Hailuodon nuorisoseuralla järjestetään sorsastuksen aloituspäivän aattona perinteiset jahtitanssien. Viitaluoman miehet aikovat kuitenkin pysyttäytyä leiripaikalla.

Lähde: Miehet valmiina sorsastukseen | Kotimaa | Kaleva.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.