Ukkoutuvat seurat tarvitsevat kipeästi uutta verta oppimaan metsästystaitoja vanhemmilta konkareilta

Motivaatio metsässä liikkumiseen ja luonnosta nauttimiseen tulee saada jo pienenä. Tätä mieltä on rikosylikonstaapeli Jukka Junikka, aktiivinen metsästäjä ja kainuulaisen metsästysseuran jäsen.

Nuorten halu lähteä metsään syntyy mukavista kokemuksista, metsästysseuran teemapäivistä tai retkistä vanhempien kanssa nuotiotulien äärellä.

Metsästysseuran tai luvallisen metsästysalueen löytäminen on hankalaa

Suurin este nuorten metsästysharrastukselle on metsästysalueiden puuttuminen. Lapissa tämä ei ole ongelma, mutta Etelä-Suomessa metsästysseuran tai luvallisen metsästysalueen löytäminen voi olla hankalaa, Suomen riistakeskuksen riistanhoidonneuvoja Urpo Kainulainen sanoo.

Seurojen toiminnan jatkumisen edellytyksenä on nuorten, toimivien jäsenten saaminen, Kainulainen selittää.

Perinteisten metsästysseurojen keski-ikä on reilusti yli 50 vuotta. Lähivuosina jäseniä tulee poistumaan valtavasti, Junikka lisää. Metsästäviä miehiä on eniten 55–59-vuotiaiden ikäryhmässä. Suomalaiset hirvimiehet ehkä maailman vanhimpia.

Suuret ikäluokat vanhenevat ja samalla perintöaseiden määrä kasvaa rajusti. Ukki-vainaan hirvikivääristä on tulossa etelään muuttaneiden päänvaiva. Aseita ei haluta omaan kaappiin, koska aseita ei tarvita ja nykyinen lupaprosessi on työläs.

Vaihto ehtona on myydä ”perintö aseet” nuorille metsästystä aloittaville harrastajille seuran välityksellä edullisesti. Joilla nuoret pääsevät mukaan harrastuksen pariin ja konkarien mukana metsästysperinne siirtyy uudelle sukipolvelle. Useimmat valtiolle luovutetut aseet päätyvät romuraudaksi.

Koejäsenyys, on levinnyt nopeasti seuroissa

Jos ja kun seuranmiehet ajattelevat vain omaan napaansa, niin se kääntyy lopulta heitä itseään vastaan, kun he luopuvat lopulta leikistä, ei seuran sisällä löydy välttämättä tarpeeksi innokkaita jatkajia ja seura kuolee pois, maat saa vireämpi naapuriseura.

Yhdistykset ottavat seuraan pyrkivät 1–2 vuoden koeajalle. Tulokkailla on varsinaisen jäsenen velvoitteet ja oikeudet, mutta monissa seuroissa hän saa metsästää vain varsinaisen jäsenen, ”kummin” kanssa. Jotkut seurat rajaavat hirvenmetsästysoikeuden.

Nuorista metsästäjistä huolehtiville seurat jättävät vain yhden vaihtoehdon. Perustaa oma metsästysseuran, seuran joka tarjoaa nuorille mahdollisuuden metsästyksen pariin ilman suuria liittymismaksuja tai maapakkoa.

Metsästys on arvokasta toimintaa

Metsästysseurat ottavat naisia jäseniksi. 2000-luvulla naismetsästäjien määrä on lisääntynyt huomattavasti, Kainulainen sanoo.

Metsästys on arvokasta toimintaa, joka on samalla myös luonnonsuojelutyötä. Metsästäjät ylläpitävät riistakantaa, Junikka lisää.

Kun nuoria metsästäjiä ei ole riittävästi päässyt mukaan hirvenmetsästykseen, on keski-ikä hirviporukoissa noussut ja nyt rivit harvenevat luontaisen poistuman johdosta.

Nuoremmalla metsästäjäpolvella on myös intoa riistanhoitotyölle. Kokeneemmat metsästäjät voivat päästä jakamaan onnistumisen ilon nuorten kanssa. Otetaan ne nuoret mukaan sinne metsälle.

Nyt tarvitaan vain aktiivisia seuroja jotka pistävät liikkeelle  metsästysseurojen toiminnan kirkastamisen vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

 

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s