Punkkien määrä on jopa 50-kertaistunut – taudin levittäjiin puree isäntien hävitys

Puutiaiset ovat levinneet merenrannoilta järviasukkaidenkin kiusaksi. Isäntäeläinten kimppuun käymisen lisäksi on ainakin yksi hikinen keino päästä eroon puutiaisista.

Kesäpaikasta tuli raportti ensimmäisiltä kesänviettäjiltä: punkki on irrotettu niskasta.

Väristys nykäisi omiakin harteitani, sillä kahdesta tauteja levittävästä puutiais­lajista on tullut päivittäinen riesa.

Puutiaisia, tuttavallisesti punkkeja, on nykyään niin paljon, että niitä voi kulkea iholla kesäpäivän aikana viisikin.

Turun saaristossa, Seilin saarella, on seurattu puutiaisen yleistymistä.

Luvut ovat melkoisia: 15 vuodessa määrä on yli 50-kertaistunut. Koko Suomen tilanteesta ei ole tutkittua tietoa, mutta Saaristomeren tutkimuslaitoksen asemanjohtajalla Jari Hännisellä on siitä arvio.

Rannikoilla pihat ovat täynnä puutiaisia, ja taigapunkki leviää pohjoisesta. Merenrantojen ohella esimerkiksi Päijänteellä ja Saimaalla punkkisyynit ovat todella tarpeen.

Suomalaiset ovat vuodesta 2014 asti lähettäneet Turun yliopistolle punkkinäytteitä. Nyt puutiaistutkimus on saanut merkittävän rahoituksen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä: yli miljoona euroa tähän puutiaispankkiin.

Rahan turvin tutkijat käsittelevät pakkasessa odottavat 20 000 näytettä. Niistä tutkitaan esimerkiksi, mitä punkkitauteja missäkin päin Suomea on.

Juuri sairaudet, borrelioosi ja puutiais­aivokuume, ovat punkinpureman ikävin seuraus. Kummankin taudin tapauksia oli viime vuonna ennätysmäärä.

Borreliatapauksia on nyt vuodessa noin 7 000, minkä perusteella Turun yliopistollisen keskussairaalan infektio­ylilääkäri Jarmo Oksi on laskenut, että puutiaiset purevat suomalaisia noin puoli miljoonaa kertaa vuodessa.

Vaikka sairastumisprosentti on pieni, jokaisen pureman kohdalla joutuu miettimään, miten nyt mahtaa käydä.

Neuvoton ei tarvitse olla

Puutiaisten määrää voi rajoittaa hankkiutumalla eroon niiden isäntäeläimistä. Åbo Aka­demin eläkkeellä oleva loistutkija Marga­retha Gustafsson suosittaa niinkin kovaa keinoa kuin suosikki-isäntien, metsä- ja valkohäntäkauriiden, ampumista.

Kauriit eivät itse näytä kantavan borreliaa, mutta niissä voi olla vuodessa 2 000 punkkia. Kauriiden hävittäminen kuitenkin vaatisi metsästäjien myötämielisyyttä. Heistä moni ei pidä ajatuksesta, että harrastus loppuisi saaliskadon myötä.

Muitakin keinoja on.

Pihasta voi hävittää puutiaisen varhaisten kehitysvaiheiden isäntäeläimet eli jyrsijät. Voi myös huolehtia, ettei kotieläimissä ole puu­tiaisia.

Motivaatiota ruohonleikkuuseen tuo se, etteivät punkit pidä lyhyestä nurmesta.

Lähde: Punkkien määrä on jopa 50-kertaistunut – taudin levittäjiin puree isäntien hävitys – Pääkirjoitus – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.