Naakkoja saa nyt ampua – tuhoihin kyllästynyt tilan isäntä on kokeillut jo kaikkia muita keinoja

Suomessa on pesiviä naakkapareja arviolta noin 110 000. Naakkoja esiintyy erityisesti eteläisessä Suomessa, mutta myös Etelä-Pohjanmaalla. Esimerkiksi Jalasjärvellä, Kauhavalla ja Seinäjoella naakkoja on paljon.

Seinäjoen keskustassa on arvioitu olevan noin 10 000 naakkaa, Mikael Luoma sanoo.

Naakan rauhoituksen purkamisen taustalla on kannan merkittävä kasvu ja sitä mukaa myös naakan aiheuttamien vahinkojen lisääntyminen.

Naakka tekee tuhojaan erityisesti maatiloilla, mutta on myös tunnettu pesärosvo, joka käy tuhoamassa muiden lintujen pesiä. Luoma arvelee kannan pienentämisen edistävän muiden lajien pesimistä.

Satoja naakkoja johdolla

Ilmajokelaistilalla navetan takana kulkee voimajohto. Sillä istuu parhaimmillaan – tai pahimmillaan – muutaman sadan metrin matkalla satoja naakkoja. Tilan isäntä Kyösti Yli-Karjanmaa on laskenut jopa 600-700 naakan parvia.

Tämä kesä on ollut huomattavasti helpompi.

Kun lämpötila nousi selvästi yli 25 asteen, naakat katosivat melkein kokonaan. Kyllä niihinkin helle vaikuttaa, Yli-Karjanmaa sanoo.

Helpotuksen huokaisu on kuitenkin vain hetkellinen. Yli-Karjanmaa tietää, että kun puintien jälkeen aloitetaan peltojen muokkaus, linnut ilmestyvät varmasti takaisin.

”Mitään ei voi jättää pihalle”

Yli-Karjanmaan tilalla on jouduttu totuttelemaan siihen, että mitään ei jätetä taivasalle ilman suojaa.

Tuotantoeläinrakennusten ovet, sivuseinät ja savupiipun päät on verkotettu, latojen ja siemenvarastojen ovet pidetään aina kiinni ja jyväkuormat sisätiloissa.

Mitään ei voi jättää pihalle. Heti on naakkoja syömässä, Yli-Karjanmaa sanoo.

Naakat aiheuttavat tiloilla hygieniahaittoja, satovahinkoja ja jopa tautiriskin. Pahimpia niiden aiheuttamia tuhoja ovat rikki nokitut rehupaalit. Jos säilörehumuovi menee rikki, rehu pilaantuu nopeasti.

Viime vuonna, kun paalattiin, oli pellolla 10 naakkaa paalin päällä heti, kun se pyörähti paalikoneesta pellolle. Heti pitää kaikki laittaa katon ja pressun alle, eikä ainuttakaan saa jättää taivasalle.

Lähde: Naakkoja saa nyt ampua – tuhoihin kyllästynyt tilan isäntä on kokeillut jo kaikkia muita keinoja | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.