Hirvilupien määrä hirvittää – Kittilässä ja Inarissa

Lapin metsästäjien mielestä hirvilupia on myönnetty liikaa. Suurin osa Lapin riistanhoitoyhdistyksistä sai tänä vuonna viime vuotta enemmän pyyntilupia, ja erityisen paljon niitä tuli Kittilän ja Inarin riistanhoitoyhdistyksille.

Kittilässä hirvilupien määrä kasvoi viidelläsadalla ja Inarissa niitä on kuusinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Paikallisten metsästäjien mielestä se on aivan liian paljon, sanoo Kittilän riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Vuolli.

Luvat myöntää Riistakeskus, joka perustaa päätöksensä Luonnonvarakeskuksen tekemään kanta-arvioon. Metsästäjien mielestä Luken arvio ampuu kuitenkin reilusti yli ja he pelkäävät, että kantaa vähennetään nyt liian rankalla kädellä.

Kittilän riistanhoitoyhdistys oli esittänyt Riistakeskukselle tuhatta lupaa vähemmän. Myös Inarissa lupien määrä hirvittää.

Luken arvion mukaan Inarin hirvitalousalueella pitäisi olla peräti 5000 hirveä, mutta paikallisten metsästäjien mielestä todellinen määrä on puolet siitä.

Luke laskee, muttei ota tuloksesta mitään vastuuta

Yleinen näkemys metsästäjien keskuudessa on, että arvio ei pidä paikkaansa, Inarin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Pertti Vikeväkorva sanoo.

Alueen hirvikanta on voimistunut, mutta se ei ole metsästäjien mielestä vielä liian suuri. Vikeväkorvan mukaan sopiva määrä olisi yksi hirvi kolmea tai neljää metsästäjää kohti.

Nyt tulee toista hirveä per metsästäjä.

Hirvet laskettiin liian aikaisin

Luken arvio perustuu sekä metsästäjien havaintoihin ja saatujen hirvien määrään, mutta myös lentolaskentoihin. Inarissa tehtiin viime talvena helikopterilaskenta, jonka mukaan kanta olisi voimistunut reilusti.

Pertti Vikeväkorvan mukaan laskenta antoi kuitenkin vääristyneen tuloksen, sillä se tehtiin liian aikaisin sydäntalvella.

Tuolloin mukaan tulivat myös Norjan puolelta kansallispuistosta sekä idästä UKK-puistosta alueelle talvehtimaan tulleet eläimet.

Kittilässä Luke teki toissatalvena lentolaskennan, jonka mukaan kanta oli niin ikään odotettua suurempi. Jouko Vuollin mukaan tulos oli kuitenkin harhaanjohtava, sillä hirvet olivat tuolloin lumitilanteesta johtuen tokissa, jotka sattuivat lentoreitille.

Kittilän riistanhoitoyhdistys teki oman lentolaskennan tänä vuonna, jonka mukaan hirviä olisi vähemmän. Metsä- ja liikennevahinkojen määrä ei myöskään Vuollin mielestä kieli kannan dramaattisesta noususta.

Metsästäjät kokevatkin, ettei Riistakeskus kuuntele heitä.

Riistanhoitoyhdistyksillä ei ole enää mitään valtaa. Meitä kuullaan, mutta ei kuunnella, Vuolli sanoo.

Kannan romahdus pelottaa

Metsästäjiä huolettaa hirvikannan tulevaisuus. Liian runsas metsästys voi johtaa kannan romahdukseen, mikä on koettu ennenkin.

Kun viimeksi hirvikanta romahti, sen korjaamiseen meni kymmenen vuotta, Jouko Vuolli sanoo.

Paikallisille on tärkeää hirven tasainen metsästys. Hirvi on Vuollin mukaan monelle merkittävä ruoan jatke ja sillä on myös merkitystä matkailulle.

Tasainen kannanhoito takaa myös metsästysharrastuksen säilymisen.

Lähde: Hirvilupien määrä hirvittää – Lapin Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.