Hirvieläinten metsästystä lisätään Pohjois-Hämeessä – noin 15 prosentin lisäys lupiin viime kauteen verrattuna

Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen toimialueelle on myönnetty syksyn metsästyskaudelle hirvenpyyntilupia 2023 kpl ja valkohäntäpeuranpyyntilupia 3967 kpl.

Pyyntilupamäärät kasvoivat noin 15 prosentilla viime kauteen nähden. Lupamäärän lisäyksellä pyritään hirvieläinkantojen säätelyyn tavoitetasolle.

Luonnonvarakeskuksen keväällä antaman arvion mukaan Pohjois-Hämeen kaikilla hirvitalousalueilla hirvikanta oli tavoitteeksi asetettua tasoa korkeampi.

Suurin kannan leikkaamistarve on alueen pohjoisosassa sijaitsevalla PH1 hirvitalousalueella, mutta myös muilla hirvitalousalueilla metsästystä lisätään kannan pienentämiseksi.

Syksyn hirvenmetsästyksessä suositellaan kaadettavaksi kokonaissaaliista yli puolet vasoja ja aikuisista hirvistä yli puolet naaraita.

Pohjois-Hämeen valkohäntäpeurakanta painottuu voimakkaasti alueen lounaisiin osiin Akaan, Valkeakosken, Vesilahden ja Nokian kuntien alueille, mutta peurakanta on vahvistunut myös muualla Pohjois-Hämeessä.

Tulevan metsästyskauden tavoitteena on valkohäntäpeurakannan pienentäminen etenkin vahvimmalla peura-alueella.

Valkohäntäpeura on merkittävä riistaeläin, mutta aiheuttaa myös huomattavan määrän liikenneonnettomuuksia vuosittain.

Luonnonvarakeskuksen keväällä antaman arvion mukaan peurakannan pienentäminen Pohjois-Hämeessä edellyttää tulevana syksynä jopa 4500 yksilön peurasaalista.

Viime kaudella alueella kaadettiin kaikkiaan 3741 valkohäntäpeuraa. Myös saaliin rakenteeseen tulee kiinnittää huomiota ja valkohäntäpeurasaaliissa tulee olla yli puolet naaraita, koska tavoitteena on peurakannan naarasvoittoisuuden ja tuottavuuden pienentäminen.

Suurin osa valkohäntäpeuran aiheuttamista kolareista tapahtuu loka-joulukuussa. Kolaririskin pienentämiseksi valkohäntäpeuroja tulisikin metsästää aiempaa enemmän jo alkusyksyllä.

Tuoreimpana muutoksena hirvieläinten metsästysaikoihin tehtiin kausien loppuun noin kahden viikon pidennys, jonka aikana metsästys on sallittu ilman koiraa.

Kauden pidentymisestä on todennäköisesti hyötyä etenkin valkohäntäpeurojen vahtimismetsästyksessä.

Lähde: Hirvieläinten metsästystä lisätään Pohjois-Hämeessä – ePressi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.