Suurpedot pakenevat Ruotsin metsäpaloja: karhut ovat lähteneet liikkeelle

Gävleborgin alueen metsäpalojen jatkuessa suurpedot ja riistaeläimet kuten hirvet ovat jättäneet reviirinsä. Pienet eläimet eivät jaksa paeta yhtä kauas.

Ruotsissa laajat metsäpalot pakottavat myös eläimet pakenemaan.

Tällä hetkellä yhteensä noin 25 000 hehtaaria palaa Gävleborgin, Västernorrlandin, Jämtlandin ja Taalainmaan läänien alueella.

Pelkästään Gävleborgin alueella asuu noin 500 karhun kanta. Erityisesti Ljusdalin kunnassa on runsaasti karhuja, kertoo Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi alueella asustaa noin 100 ilvestä, 40 sutta ja 30 ahmaa.

Eläimet pakenevat vaistonvaraisesti savua kunnes ilma tuntuu puhtaalta, kertoo Gävleborgin lääninhallituksen luontoasiantuntija Hans Nordin Aftonbladetille. Hän muistuttaa, että tällä hetkellä monilla eläimillä on mukanaan poikasia.

Tietysti ne asettavat etusijalle poikasten mukaan ottamisen. Mutta kun ne jäävät loukkuun, tilanne on erittäin vaikea, Nordin sanoo.

Riista-asiantuntija Benny Gävfert ei ole kovin huolissaan isoista eläimistä, sillä hän uskoo suurten eläinten kykenevän pakenemaan pitkiäkin matkoja. Suurimmassa vaarassa ovat hyönteiset sekä myöhään syntyneet linnunpoikaset.

Pienet nisäkkäät eivät myöskään aina ehdi turvaan.

Pienten eläinten kannat saattavat tuhoutua kokonaan tulipaloalueilla. Maahan tunneleita tekevät jyrsijät vetäytyvät koloihinsa, mutta joskus palo on niin ankara, etteivät eläimet selviä, kertoo Tukholman luonnontieteellisen museon biologi Didrik Vanhoenacker Ruotsin televisiolle SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Tulipalot voivat tuhota joitain eläinlajeja alueella lyhyellä aikajänteellä. Pieniä eläimiä kuten jyrsijöitä, hiiriä sekä pesiviä lintuja ei jää tämän jälkeen jäljelle.

– Metsän kasvillisuus muuttuu tuhkaksi ja lannoittaa maaperän. Muutaman vuoden kuluttua kasvit puhkeavat uudelleen ja silloin maa on erittäin ravinteikas. Tuossa vaiheessa kasveja stövät eläimet yleensä palaavat, kun ruokaa on jälleen tarjolla, hän kertoo.

Eläinten paluuseen menee yleensä 2–3 vuotta.

Lähde: Suurpedot pakenevat Ruotsin metsäpaloja: karhut ovat lähteneet liikkeelle | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.