”Hellejakso voi syöstä lukuisia taimenkantoja joukkotuhoon” – Kalastusjärjestöt vaativat valtakunnallista elvytystyötä

Vaelluskala ry ja Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry on huolissaan taimenkantojen menestymisestä helteessä ja kuivuudessa.

Voimakkaan maankäsittelyn ja nykyisen lämpöaallon yhteistuloksena monia pienvesiä uhkaa kokonaan kuivuminen.

Tämä voi johtaa taimenen joukkokuolemiin, joka olisi uhanalaisille taimenkannoille kohtalokasta. Järjestöjen mukaan pienvesien valtakunnallisella elvytystyöllä on siksi vähintäänkin kiire.

Järjestöt kertovat myös, että luonnontilaisten vesistöjen latvapurot ovat normaalisti olleet lähdepitoisia, hapekkaita ja kesälläkin lähdevettä tihkuvia.

Taimenet viihtyvät sitä paremmin purossa mitä luonnontilaisempia ne ovat.

Lähteisyys varmistaa parhaiten riittävän määrän kylmää ja hapekasta vettä.

Lähdepitoisessa purossa virtaa kuivimpanakin aikana niukasti yli kymmenasteista vettä useampia litroja sekunnissa, siis vaikka ilma olisi kuinka lämmintä.

Siksi luonnonpurot ovat olleet ideaalia kutu- ja elinympäristöä taimenille, järjestöt perustelevat.

Luonnontilaisissa pienissä lähdepurossa voi helposti olla useampia taimenia neliömetrillä.

Kaikkien vesistöjen latvapuroissa on alunperin ollut enemmän tai vähemmän taimenia. Tänä päivänä niistä on jäljellä enää viimeiset rippeet, Vaelluskala ry ja Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry sanoo.

Latvapuroja reilun puolen vuosisadan ajan kurittaneet ojitukset ovat pääsyy nykyiseen taimenpurojen ahdinkoon.

Tämän kesän pitkä ja kuiva hellejakso voi syöstä lukuisia taimenkantoja joukkotuhoon, järjestöistä kommentoidaan.

Vaelluskala ry:n ja Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry:n mukaan Etelä- ja Keski-Suomen sisävesien taimenkannat on ennestään luokiteltu erittäin uhanalaisiksi. Rannikkojokien taimenet ovat äärimmäisen uhanalaisia. Pienvesiin jääneet taimenesiintymät ovat niille erityisen tärkeitä geenipankkeja.

Suomessa on jonkin verran erilaisia taimenen elvytyshankkeita myös purovesissä. Siellä missä lähteisyyttä riittää, tilanne voi olla kohtuullisessa kunnossa.

Kuivimmissa puroissa, virtauksen tyrehdyttyä, kalat ovat vaarassa jäädä poteroihin jumiin, jolloin ne altistuvat pienpetojen predaatiolle. Virtaava ja puhdas vesi onkin taimenen paras turva.

Lähde: ”Hellejakso voi syöstä lukuisia taimenkantoja joukkotuhoon” – Kalastusjärjestöt vaativat valtakunnallista elvytystyötä

Kategoria(t): Kalastus Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.