Luken tuore arvio: Villisikakanta on tiheintä Porvoon ja Loviisan seudulla – luontainen kasvupotentiaali noin 51,4 prosenttia vuodessa

Luken arvion mukaan Suomen villisikakanta on kasvanut 23,6 prosenttia vuodentakaiseen, tammikuun 2017 tilanteeseen verrattuna. Kannan luontaiseksi kasvupotentiaaliksi arvioidaan havaintoaineiston ja villisikaa koskevien tutkimuskirjallisuuslähteiden perusteella noin 51,4 prosenttia vuodessa.

Villisikojen tiheimpiä esiintymisalueita Suomessa ovat itäisellä Uudellamaalla Loviisan, Porvoon, Lapinjärven ja Pyhtään muodostama alue sekä Kaakkois-Suomessa Venäjän vastainen rajaseutu Virolahdelta Parikkalaan.

Esiintymien arvioinnissa on käytetty hyväksi muun muassa hirveä metsästäneiden seurojen ja seurueiden jahtikauden 2017 päätöksen yhteydessä tekemiä arvioita yksilömääristä.

Muita paikallisia tihentymiä on havaittu Mynämäen, Teiskon ja Sysmän alueilla, joissa villisikoja on tavattu ja myös metsästetty runsaasti.

Maa- ja metsätalousministeriön joulukuussa 2014 asettama villisikatyöryhmä esitti villisikakannan seurannan ja villisian tutkimuksen tehostamista. Luonnonvarakeskus (Luke) aloitti vuoden 2017 alussa hankkeen kannanarvioinnin kehittämiseksi.

Arviota tarvitaan metsästyssaaliin mitoittamiseksi siten, että villisikakannan kokoa voidaan rajoittaa tehokkaasti. Rajoittamista tarvitaan erityisesti afrikkalaisen sikaruton Suomeen leviämisen ehkäisemiseksi.

Villisian metsästystä on pidetty haastavana, sillä älykkäänä eläimenä sitä on vaikea yllättää, ja vahingoittuneena etenkin karju voi olla vaarallinen. Metsästys tapahtuu usein riistapellolta tai haaskalta kyttäämällä.

Villisikaa saa metsästää, lukuun ottamatta naarasta jolla on porsaat maaliskuun ja heinäkuun välisenä aikana.

Lähde: Luken tuore arvio: Villisikakanta on tiheintä Porvoon ja Loviisan seudulla | Uusimaa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.