Susi ei ole aihe, josta ei voi puhua – päinvastoin siitä on hyötyä

Susista uutisoiminen herättää hyvin usein kahdentyyppistä keskustelua: Miksi susihavainnosta pitää ilmoittaa petoyhdyshenkilöille, ja miksi tiedotusvälineet uutisoivat susien liikkeistä. Jälkimmäinen aiheuttaa monien mielestä turhaa paniikkia ja hysteriaa.

Kumpaankin teemaan saattoi törmätä viimeksi torstaina, kun kokemäkeläisen perheen pihassa vieraili susi, joka lähestyi ihmisiä rohkeasti, ja joka häädettiin pihapiiristä lopulta pelästyttämällä.

Petoyhdyshenkilöille tehtyjä vahvistettuja petohavaintoja käytetään pohjatietona kanta-arvioita tehtäessä sekä päätöksenteon pohjana. Havainnot kirjataan Luonnonvarakeskuksen ylläpitämään Tassu-havaintojärjestelmään.

Esimerkiksi poliisi huomioi laadukkaat havainnot turvallisuusperusteisia päätöksiä tehdessään. Näin kävi myös tällä viikolla: Kokemäellä tavatusta sudesta annettiin vielä samana päivänä lopetuspäätös.

Eri asia on, tavoitetaanko eläintä enää. Esimerkiksi keväisin ja alkukesällä nuoret susiyksilöt lähtevät laumoista, ja niistä tehdään havaintoja petoyhdyshenkilöille.

Seuraavana päivänä eläimet voivat kuitenkin olla jo kymmenien kilometrien päässä havaintopaikasta.

Satakunnassa ilmoitettiin viime vuonna toistatuhatta susihavaintoa. Ne olivat niin näkö- ja riistakamera- kuin jälkihavaintojakin. Yhteistä havainnoille on se, että ne ovat tavalla tai toisella vahvistettuja.

Havainnot ovat tärkeitä, jotta maakunnan susilaumat ja -parit saadaan selville.

Tiedotusvälineet tarttuvat susihavaintoihin vaihtelevasti ja eri tavoilla.

Esimerkiksi Satakunnan Kansassa ei pelkkä havainto eläimestä ole peruste uutisoinnille. Sitä puoltaa jo pelkästään viime vuonna tehtyjen havaintoilmoitusten määrä. Ne riittäisivät suuremmankin sivupinta-alan täyttämiseen.

Taustalla pitää olla jotain erityisempää tai ilmiö, kuten uusi lauma, poliisioperaatio – tai kuten tällä viikolla, ihmiselle uhittelua.

Toki uutiskynnyksen ylittämistä edesauttaa myös se, että susi on Suomen luokituksen mukaan uhanalainen eläin.

Lähde: Susi ei ole aihe, josta ei voi puhua – päinvastoin siitä on hyötyä – Satakunnan Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.