Vieraslajit | Pohjoismainen yhteistyö hyvin menestyvän supikoira leviämisen estämiseksi jatkuu

Syksyllä varsinkin nuoret supikoirat liikkuvat paljon ja joutuvat yliajetuiksi. Kanta on kasvanut koko 2000-luvun. Hyvin menestyvä supikoira on lajin huonoksi onneksi tuttu näky syksyisin maantien laidalla.

supikoira-1Pohjoismainen yhteistyö supikoiran leviämisen estämiseksi jatkuu. Viime syksynä päättyneen 3-vuotisen Supikoira Life -projektin avulla onnistuttiin pienentämään Meri-Lapin pesivää kantaa ja hidastamaan kannan leviämistä.

Projektia vetäneen riistakeskuksen kenttätyöntekijä Juha Mäkimartin mukaan pitkäjänteinen työ valuu hukkaan, jos tehometsästys lopetetaan.

Päättynyt projekti on kuitenkin saamassa vuoden mittaisen jatkon. Parhaillaan neuvotellaan rahoituksesta ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa. Tarkoitus on tehostaa koulutusta esimerkiksi uusilla pyyntivälineillä.

On tullut koiratutkat, kaikki tietokonehommat, riistakamerat ja loukkuhälyttimet. On lukematon määrä uusia pyyntivälineitä, joita pystytään käyttämään tällaisen luonnonsuojeluhankkeen eteenpäin viemiseksi.

Supikoirien populaation keskittymistä ja vaelluksista on saatu tietoa gps-laitteilla.

Meillä on ollut tässä Suomen ja Ruotsin rajalla useita kymmeniä gps-merkattuja supikoiria, joilla on pystytty toteamaan supikoiran vaeltaminen ja se, mihin niitä paikallisia populaatioita on päässyt syntymään. Niitä on sitten yritetty vähentää ja poistaa.

Gps-seurannalla on saatu todisteita huimista vaelluksista.

Niillä on pystytty todistamaan, että vajaassa kahdessa vuodessa supikoira voi vaeltaa jopa 800 kilometriä, Mäkimartti sanoo.

http://yle.fi/uutiset/supikoiran_tehometsastys_jatkuu/7095249

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.