Saaristomerellä ammutaan 50 merimetsoa – tutkimuksella selvitetään silakassa loisivan madon lisääntymistä

Silakoissa yleistynyt loinen voi heikentää kalan mainetta ruokakalana. Turun saaristossa ammutaan tänä kesänä 50 merimetsoa tutkimustarkoituksessa. Tarkoituksena on selvittää, onko merimetsoilla yhteyttä silakoista muutama vuosi sitten löydettyihin loismatoihin.

Saaristomeren tutkimuskeskuksen asemanjohtaja Jari Hänninen Turun yliopistosta kertoo, että väkäkärsämatoihin kuuluvat loiset löytyivät silakoiden lisääntymistutkimuksen yhteydessä neljä vuotta sitten.

Selvisi, että silakat toimivat loisten väli-isäntänä. Pääisäntänä toimii muun muassa harmaahylje, jossa loiset myös lisääntyvät. Hylkeestä loiset päätyvät takaisin mereen ja taas silakoihin.

Kirjallisuudesta Amerikasta löytyi viite, jossa todettiin, että loiset loisivat myös merimetsossa.

Tämä asia pitää selvittää myös Saaristomerellä, Hänninen sanoo.

Kalojen käyttöarvo heikentyy

Loiset eivät tartu ihmiseen eivätkä ole ihmiselle vaarallisia, mutta voivat vaikuttaa kielteisesti silakan maineeseen ruokakalana. Luonnonvarakeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa syödään vuodessa noin neljä miljoonaa kiloa. Se on määrältään kalastetuin ruokakalamme.

Lähde: Saaristomerellä ammutaan 50 merimetsoa – tutkimuksella selvitetään silakassa loisivan madon lisääntymistä | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.