Luvattomat mönkijät aiheuttavat riesaa hillasoilla – Mönkijän kuljettamiseen tarvitaan maanomistajan lupa

Luvattomat mönkijäkuskit aiheuttavat riesaa Pohjois-Suomen hillasoilla.

Tällaisen havainnon on tehnyt erätarkastaja Jani Suua Metsähallituksesta. Hillojen poiminnan aikaan Suua vastaa joka viikko turhautuneiden poimijoiden puheluihin, joissa kerrotaan mönkijähavainnoista.

Suua sai tiistaina yllätettyä kaksi mönkijällä liikkunutta hillastajaa Pudasjärvellä Koillismaalla.

Mönkijäkuski sai sakot ja kyydissä ollut henkilö rikesakon. Suuan mukaan vain murto-osa luvattomista mönkijäkuskeista jää kiinni.

”Usein mönkijähavainnot ilmoitetaan parin päivän viiveellä, jolloin kuskeja on vaikea jäljittää”, Suua sanoo.

Mönkijä aiheuttaa pahimmillaan suohon ajojälkiä, jotka säilyvät vuosien ajan.

Mönkijän tuoma etu hillojen poiminnassa on monen mielestä kohtuuton. Autotieltä voi olla useita kilometrejä hillapaikkaan, jonne ainoa luvallinen pääsy on kävely suon läpi.

Mönkijä ehtii ensimmäisenä apajille, kerää marjasaaliin ja siirtyy nopeasti seuraavaan marjapaikkaan. Lisäksi mönkijän kyydissä voi kuljettaa Suuan mukaan jopa 200 kiloa hillaa, kun jalkapatikassa liikkuu ehkä 20 kiloa.

Esimerkiksi Pudasjärvellä hillasuot ovat valtion mailla. Mönkijän kuljettamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Hillasuolle ei myönnetä lupaa mönkijällä liikkumiseen

Hillat ovat tänä kesänä kypsyneet pari viikkoa etuajassa, ja poiminta on nyt vilkkaimmillaan. Marjan kilohinta vaihtelee kymmenen ja kahdenkymmenen euron välillä.

Suuan mukaan Pudasjärven ja Ranuan alueella sato on tänä vuonna hyvä. Hillastuskausi jatkuu vielä loppukesästä, kun korpihilla kypsyy.

Myös mustikan poimintakausi on nyt parhaimmillaan. Lue tästä, millä keinoin marjastajamestari Vesa Hannonen täyttää sangon parhaimmillaan vain viidessätoista minuutissa.

Lähde: Luvattomat mönkijät aiheuttavat riesaa hillasoilla – voivat kuljettaa kymmenkertaisen marjamäärän kävelijään verrattuna | Marjastus | HS

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.