Kemijoen Isohaaran voimalaitoksella testataan uutta veden painetta ja putkistoja hyödyntävää kalatieratkaisua

Kemijoen Isohaaran voimalaitoksella testataan tänä kesänä uutta kalatieratkaisua. Uudessa kalatieratkaisussa kalat siirtyvät vaellusesteen ohitse veden painetta ja putkistoja hyödyntäen.

Uutta laitteistoa kehittää rovaniemeläinen Kalasydän Oy ja laitteen rakentamiseen on osallistunut pohjoissuomalaisia yrityksiä.

Kalasydänjärjestelmäksi kutsuttu kalatieratkaisu on asennettu Isohaaran voimalaitoksen alapuolelle. Laitteiston sähkö tulee Isohaaran voimalaitokselta.

Kalasydämen toiminta perustuu lappotekniikkaan ja laitteistossa vaelluskala ohjataan houkutusvirtaaman avulla runkokammioon, josta kala ohjataan vedenpaineen avulla vaellusesteen yli. Laitetta voidaan käyttää sekä kalatienä että kalojen kiinniottolaitteena.

Kalasydämen etuna on, että se voidaan kelluvana laitteistona sijoittaa kalojen kannalta optimaaliseen paikkaan nousureitille, kertoo Kalasydän Oy:n Mika Sohlberg.

Kalasydän on muunneltava, joten sitä voidaan käyttää erikokoisissa kohteissa.

Lisäksi se sopii useille eri kalalajeille, kuten lohelle, taimenelle ja nahkiaiselle. Kalasydämen putkistoa pystytään käyttämään myös kalanpoikasten alasvaellukseen.

Laitetta testataan loppukesän ajan ja ensimmäisiä tuloksia saadaan heinäkuun aikana. Kalasydäntä on testattu aikaisemmin vuonna 2017 Luonnonvarakeskuksen Paltamon tutkimusasemalla ja Merikosken voimalaitoksella Oulujoessa.

Lähde: Kemijoen Isohaaran voimalaitoksella testataan uutta veden painetta ja putkistoja hyödyntävää kalatieratkaisua | Pohjois-Suomi | Kaleva.fi

Kategoria(t): Vesistöt Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.