Lemmenjoen Kultareitin avajaiset lauantaina 30.6. – sitovat ilmoittautumiset 28.6.2018 luontokeskus Siidaan

Metsähallituksen, Kultamuseon ja Lapin Kullankaivajain Liiton yhdessä suunnitteleman Lemmenjoen Kultareitin avajaisia vietetään lauantaina 30. kesäkuuta.

Jaakko Isolan rakensi taidokkaat rivinteeraukset suojaamaan kaivupaikkaansa eroosiolta. Metsähallituksen Luontopalvelut on rakentanut Lemmenjoen kansallispuistoon uuden retkeilyreitin, jonka teemana on kullankaivu.

Opastetaulut kertovat reitillä Lemmenjoen kultahistorian ja kullan geologiasta, historiasta ja kaivumenetelmistä Lemmenjoella. Sekä kerrotaan kullankaivuun nykypäivästä ja menetelmistä alueella.

Reitti kulkee keskeisten kulta-alueiden läpi ja sen avulla retkeilijän on turvallista tutustua kullankaivuun perinteeseen.

Kultareitti noudattelee suurimmaksi osaksi olemassa olevaa Lemmenjoen kansallispuiston retkeilyreittiä. Reitin linjauksesta on sovittu niiden valtausten ja kaivospiirien edustajien kanssa, joiden alueilla reitti kulkee.

Reitin avajaisten vietto alkaa venekyydillä Njurgulahdesta Kultahaminaan. Sieltä patikoidaan Lemmenjoen kullan ensimmäisen löytöpaikan kautta Morgamojan Kultalaan.

Avajaiset 30.6.

Ohjelma alkaa Kultahaminassa klo 14 ja sieltä siirrytään Lemmenjoen kullan ensimmäisen löytöpaikan kautta Pellisen Kämpälle eli Morgamojan Kultalaan, jossa kahvistellaan, tanssitaan ja lauletaan sekä tarinoidaan kullankaivuusta.

Avajaiset päättyy Morgamojan Kultalassa noin klo 19.30.

Avajaisiin on maksuton venekuljetus Njurgulahdesta klo 12 ja paluukyyti takaisin lähtee Kultahaminasta klo 21.

Paikkoja venekuljetukseen on rajoitetusti, joten sitovat ilmoittautumiset pyydetään tekemään
Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan viimeistään torstaina 28.6.2018.

Avajaisia ovat tervetulleita viettämään kaikki silloin alueella liikkuvat ja myös omin neuvoin paikalle saapuvat.

Reittiä yli 20 kilometriä

Kultareitin patikoinnin voi aloittaa Njurgulahdesta, jossa ensimmäinen opastetaulu sijaitsee. Tällöin kuljetaan Lemmenjokivarren retkeilyreittiä noin 22 km:n matka Kultahaminaan.

Vaihtoehtoisesti jokiosuuden voi matkustaa vuoroveneellä Kultahaminaan ja aloittaa patikoinnin sieltä.

Kultahaminasta reitti suuntaa Lemmenjoen kullan ensimmäiselle löytöpaikalle.

Morgamojan varrella kohteena ovat vanha lapiokaivualue rivinteerauksineen sekä Morgamojan Kultala.

Kultalan jälkeen reitti kulkee Pihlajamäelle, jossa esitellään konekaivuuta. Reitti jatkuu Karhu-Korhosen kirjastolle ja kullankaivaja Yrjö Korhosen vanhan kämpän läheiselle konekaivualueelle. Kultareitti päättyy virallisesti Ravadaksen autiotuvalle.

Omatoimikohteena varsinaisen reitin ulkopuolella on Jaakko Isolan kämpän pihapiiri.

Lemmenjoen Kultareitin rahoitus on saatu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, Inarin kunnasta ja Metsähallituksen Luontopalveluilta. Osa maaseudun kehittämisohjelman rahoituksesta on kansallista rahoitusta ja osa tulee EU:n maaseuturahastosta.

https://www.google.fi/maps/search/lemmenjoki+Njurgulahti/@68.8004173,26.2464907,12z/data=!3m1!4b1?dcr=0

Kategoria(t): Matkailu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.