Afrikkalaista sikaruttoa todettu Venäjällä Lugan alueella vain 350 kilometrin päässä Suomen rajasta

Suomalaisten sikojen hyvä tautitilanne ei ole itsestäänselvyys eikä tautitorjuntaa pidä sikatiloilla unohtaa hetkeksikään.

Afrikkalaista sikaruttoa (ASF) on todettu luonnonvaraisissa villisioissa 350 kilometrin päässä Suomen rajasta Leningradin Lugan alueella, tiedottaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjällä on raportoitu afrikkalaista sikaruttoa villisioissa lähellä Suomen rajaa. Kesysioissa tautia tavattiin Leningradin alueella vuonna 2011.

Suomessa afrikkalaista sikaruttoa ei toistaiseksi ole todettu

Kuuden villisian kuolinsyy paljastui niistä otettujen näytteiden perusteella. Kaikkiaan Lugan alueella elää noin 150 villisikaa.

Afrikkalainen sikarutto on lakisääteisesti vastustettava helposti leviävä sikojen ja villisikojen tauti, johon ei ole hoitoa eikä rokotetta.

Tautia aiheuttava virus on erittäin kestävä.

Se pystyy leviämään sairaasta eläimestä suoraan toiseen tai välillisesti muun muassa sairaan eläimen lihan, lihatuotteiden, metsästysmuistojen tai kengänpohjien välityksellä.

Ihmiseen afrikkalainen sikarutto ei tartu, vaikka hän söisi sairaan eläimen lihaa.

Itärajan yli vaeltavat villisiat ovat suuri uhka suomalaiselle sikataloudelle.

Evira muistuttaa, että yksi tärkeimmistä torjuntakeinoista on pitää suomalaiset villisikojen määrä hallinnassa.

Avainasemassa on niin sanottu valikoiva metsästys: naaraita metsästetään vähintään saman verran kuin karjuja sekä se, että villisikoja ruokitaan vain metsästyksen houkuttelutarkoituksessa eikä kantaa lisäävästi.

Evira maksaa 40 euroa palkkiota ASF-tutkimuksiin toimitetuista näytteistä per eläin. Kannanhoidollista naaraspalkkiota maksetaan 60 euroa. Tällöin naaraan kohtunäytteen on oltava mukana näytelähetyksessä.

Suomen Sikayrittäjät ry maksaa metsästysseuroille toiminta-avustusta Suomessa pyydetyistä villisioista. Yhdestä eläimestä maksettava avustus on 90 euroa Eviran näytepalkkion lisäksi.

Kuolleena löydetyistä tai oireilevista villisioista ilmoittamisesta Evira maksaa yhdestä eläimestä 100 euroa palkkiota.

Afrikkalaisen sikaruton hävittäminen villisikalaumasta taudin hävittäminen on erittäin vaikeaa.

Jos tautia tavataan tuotantosikalasta, kaikki eläimet tapetaan ja ruhot hävitetään. Tämän lisäksi sikalassa joudutaan tekemään mittavat puhdistustoimet.

Sikaketjun paras keino torjua kaikkia tarttuvia eläintauteja on pitää tilan tautisuojaus kunnossa.

Lähde: Afrikkalaista sikaruttoa todettu Venäjällä vain 350 kilometrin päässä Suomen rajasta – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.