Venäläisen lannoitetehtaan vuoto Suomenlahteen oli valtava – kaksinkertainen Suomen aiheuttamaan kuormitukseen verrattuna

Raportista selviää, että päästö oli huomattavasti suurempi kuin Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkija Seppo Knuuttila alun perin arvioi.

Lannoitetehtaan alueelta on päätynyt Suomenlahteen jopa yli 2 200 tonnia leville suoraan käyttökelpoista fosfaattifosforia.

Määrä on kaksinkertainen Suomesta Itämereen päätyvään ihmisen aiheuttamaan kuormaan verrattuna.

Itämeren maista ainoastaan Puolasta päätyy mereen enemmän fosfaattifosforia kuin yhden venäläistehtaan alueelta tuli.

Seppo Knuuttilan mukaan venäläisten omat havainnot kattoivat kaikki tehdasalueen päästöt ainoastaan vuonna 2011, jolloin vesinäytteitä otettiin Laukaanjoesta kipsivuoren alapuolelta. Kun tehdasalueen kaikki päästöt otetaan mukaan laskelmaan, päästön suuruus nousee täysin omaan mittaluokkaansa.

Fosforit tukki vuodon keväällä 2012. Päästön loppumisen vaikutus Suomenlahden fosforikuormitukseen on ollut merkittävä. Se vastaa peräti viidenneksen vähennystä välittömästi rehevöittävän, leviä ruokkivan fosforin kuormaan koko Itämerellä.

Yhdessä Pietarin jätevesiremontin kanssa Laukaanjoen valtavan fosforikuorman vähenemä on jo näkynyt pienempinä levämäärinä etenkin itäisellä Suomenlahdella, joka on kirkastunut viime vuosina.

Lähde: Venäläisen lannoitetehtaan vuoto oli valtava – todellinen suuruus paljastui vasta nyt – HS Ilta – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.