Kesäisen ruokapöydän grilliviini

Syrah on grilliviinien moniottelija, viini, jonka tuhti olemus ja luonnostaan savuiset, pippuriset ja lihaisat aromit kuin kutsuvat grilliruoan ääreen.

Syrahin hyveisiin kuuluvat sopiva hapokkuus sekä ryhdittävä, mutta parhaimmillaan kuitenkin kypsä, jopa samettisen pehmeä tanniinirakenne.

Sen parkkihapot eivät pyöristyäkseen vaadi grillilihan jättämistä punaiseksi.

Hieman kepeämmän tyylin syrah maistuu myös possun tai kanan kumppanina.

https://winefolly-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2014/02/flavors-of-syrah-pairing.jpg

Kasvisruokien kohdalla lisukkeiden savuaromi toimii upeasti yhdistävänä elementtinä, esimerkkinä vaikka libanonilainen baba ganoush -tahna.

Sataprosenttisista syraheista tunnistetaan kaksi maailmanluokan klassikkoa. Toinen on Ranskan Rhônen pippurinen, linjakas ja savuisan marjaisa versio, joka näyttäytyy monumentaalisimmillaan Hermitagessa, Cornas’ssa tai Côte-­Rôtiessa.

Huomattavasti edullisemmalla saa aavistuksen kevyemmän sarjan rhônelaisia Crozes-Hermitagesta tai Saint-Josephista.

Esikuvaansa suuremmaksi menestykseksi on kuitenkin noussut Australian muhkea, pehmeä, lakritsainen ja mausteinen Shiraz, jota tuotetaan aina kuplivasta punaviinistä helppoon ja hedelmäiseen sekä täyteläistäkin täyteläisempään versioon asti.

Syrah on ollut tämän vuosituhannen maailmanvalloittaja, sillä se soveltuu täydellisesti monelle Uuden maailman lämpimän ilmaston alueelle. Siksi varteen­otettavia kilpakumppaneita löytyy nyt niin Etelä-Afrikasta, Chilestä, Argentiinasta, Yhdysvalloista kuin Uudesta-Seelannistakin.

Maistelussamme Australian ja Ranskan klassikot veivät kuitenkin tällä kertaa voiton. Tärkeää kesäisessä syrahin nautiskelussa on lämpötila. Viini kannattaa jäähdyttää kevyesti, jolloin sen saa tuntumaan kevyemmältä ja raikkaammalta ja kesäkeleihin sopivammalta.

Moni syrah on myös luotu ikääntymään, jolloin pikainen dekantointi parantaa makunautintoa avaten viinin tehokkaasti.

Essi Avellan, viiniklubin kirjuri, Master of Wine: ”Ajatus kuohuvasta punaviinistä vaatii totuttelua, mutta makuun pääsee yllättävän nopeasti. Australialainen Sparkling Shiraz on hauska, raikas valinta grilliruoalle.

Myös Portugalista löytyy kuohuvia punaviinejä.”

Samuil Angelov, ravintoloitsija ja Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja: ”Nuori ranskalainen syrah, kuten Crozes-Hermitage, on parhaimmillaan grillattujen tai uunissa paahdettujen juuresten kanssa.

Viimeistele hunajalla ja pähkinöillä.”

Magnus Hannukainen, konsultti ja viiniagentti: ”Syrah-viinien osalta kannattaa klassikoiden lisäksi pitää mielessä Yhdysvallat. Washington Statesta tuleva Château Ste Michelle Syrah on aavistuksen viilennettynä miellyttävä grilliviini.”

Netta Nylund, Olo Groupin sommelier: ”Puhtaan syrahin lisäksi GSM eli Grenache-, Syrah- ja Mourvèdre-lajikkeiden tuhti ja tummanpuhuva sekoitus toimii hyvin barbeque-marinoidun grilliruoan kanssa.

Kokeile esimer­kiksi ribsien tai lihavartaiden kanssa.”

Soili Saarinen, Stockmann Herkku ja St Wine and Friends ry: ”Isot grillattavat kuten tomahawk tai flank steak vaativat särmikkään viinin. Alkon termeistä toimii ’vivahteikas & kehittynyt’. Oma valintani on Italiasta, Perticaia Montefalco Rosso.”

Taneli Tikka, Vaken toimitus­johtaja: ”Syraheissa on mahtava skaala ja valikoima. Hintahaitari venyy muutamasta eurosta useampaan sataan asti. Viime aikoina olen itse testannut jenkkiversioita, kuten King Coal sekä K Vintnersin eri syraheja.”

Lähde: Syrah on kesäisen ruokapöydän moniottelija | Kauppalehti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.