Punkkien laaja levinneisyys yllätti tutkijat – punkit levittävät jo kolmea ihmisiä sairastuttavaa tautia

Turun yliopisto sai kansalaisilta punkkilähetyksiä yllättävän laajalta alueelta. Niiden mukaan taigapunkki on levittäytynyt uusille alueille.

Puutiaiset eli punkit ovat levittäytyneet luultua laajemmalle alueelle. Tämä selvisi Turun yliopiston tutkimuksessa, jonka aineistona olivat kansalaisten toissa kesänä lähettämät punkit.

Tutkijat pyysivät punkkilähetyksiä, koska he halusivat selvittää punkkien levinneisyyttä ja niiden kantamien, ihmisille vaarallisten tautien yleisyyttä. Joukkoistamiseen turvauduttiin siksi, että tutkijoita ei riitä joka paikkaan.

Punkkilähetyksiä tuli paljon enemmän kuin yliopiston tutkijat odottivat, peräti 19 923 kappaletta. Niitä saatiin lähes 7 000 ihmiseltä.

Runsaassa 17  000 punkkilähetyksessä oli myös koordinaatit löytöpaikasta. Niiden mukaan punkkeja löydettiin etenkin Järvi-Suomesta ja rannikoilta.

Kertyneestä ”punkkipankista” tutkijat valitsivat noin 2 000 punkin otoksen. He määrittivät niistä lajin, kehitysvaiheen ja sukupuolen. Puolet näytteistä oli taigapunkkeja (Ixodes Persulcatus) ja puolet tavallisia punkkeja (Ixodes Ricinus).

Ensimmäinen analyysi ”punkkipankin” näytteistä ilmestyi keskiviikkona Emerging Microbes & Infections –julkaisussa.

Analyysi osoittaa, että punkit ovat levittäytyneet paljon laajemmalle alueelle kuin on arvioitu. Pohjoisimmat punkkilähetykset tulivat Lapista, Kolarin ja Sodankylän korkeudelta.

Aineiston mukaan punkkiraja on siirtynyt. Se on nyt 200–300 kilometriä pohjoisempana kuin 60 vuotta sitten tehdyssä kartassa. Uusia punkkialueita ovat varsinkin Pohjanlahden rannikko ja Itä-Suomi.

Myös punkkien määrä on kasvanut, ja tavallisen punkin oheen Suomeen on ilmestynyt siperialainen taigapunkki. Määriä kasvattaa etenkin ilmastonmuutos, joka on pidentänyt kasvukautta ja tehnyt talvista leudompia, jolloin useampi punkki pysyy hengissä.

Punkeilla on myös enemmän isäntiä, joiden veren turvin ne elävät. Pääisäntiä ovat hirvet ja kauriit, joiden määrä on kasvanut.

Taigapunkkeja oli näytteistä viidennes. Niitä löytyi yllättäen lähes koko maasta, kun aiemmin niitä on arvioitu olevan lähinnä Pohjanmaan rannikolla ja Itä-Suomessa.

Kaikki Lapista tulleet näytteet olivat taigapunkkeja.

Uusia taigapunkkien alueita olivat myös keskinen Etelä-Suomi, Savo ja Pohjois-Karjala.

Tavallisia punkkeja on runsaasti rannikoilla, Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa.

Näytteistä selvisi, että punkit levittävät Suomessa kolmea ihmisiin tarttuvaa tautia. Aiemmin niitä on tunnettu kaksi eli puutiaisaivotulehdus, jota aiemmin kutsuttiin Kumlingen taudiksi, sekä borrelioosi.

Kolmas sairaus on trooppisena kuumetautina tunnettu toisintokuume, jossa kuumejaksot toistuvat. Sitä aiheuttavaa bakteeria löytyi punkeista, jotka oli kerätty Länsi- ja Keski-Suomesta sekä Pohjanmaan rannikolta.

Toisintokuume on harvinainen verrattuna puutiaisaivotulehdukseen ja borrelioosiin. Yleisimmäksi punkkitaudiksi osoittautui borrelioosi. Sitä aiheuttavaa bakteeria kantoi peräti 17 prosenttia tutkituista punkeista. Taigapunkeissa bakteeri oli vielä yleisempi (20 prosenttia).

Aivotulehdusta tuottavaa virusta kantoi 1,6 prosenttia punkeista. Tämäkin taudinaiheuttaja oli yleisempi taigapunkeissa (3 prosenttia).

Kahdeksasta taigapunkista löytyi sekä aivotulehduksen että borrelioosin aiheuttajat. Aivotulehdukseen sairastuu vuosittain noin 60 ja borrelioosiin ainakin 6 000–7 000 ihmistä.

Fakta

Suojaksi vaatetus, punkkisyyni ja rokote

Kaikilta punkkien levittämiltä taudeilta voi yrittää suojautua käyttämällä punkkialueilla pitkälahkeisia ja -hihaisia vaatteita ja vetämällä lahkeensuut sukkien sisään.

Borrelioosi tarttuu punkin puremasta noin vuorokauden kuluessa. Ulkoa sisään tullessa suositellaan punkkisyyniä, jossa etsitään mahdollisesti iholle tarrautuneita punkkeja ja irrotetaan ne.

Puutiaisaivotulehdus taas tarttuu puremasta minuuteissa eikä punkkisyynistä ole apua. Tautiin on saatavissa rokote, jota suositellaan riskialueilla paljon oleskeleville.

Lähde: Punkkien laaja levinneisyys yllätti tutkijat – punkit levittävät jo kolmea ihmisiä sairastuttavaa tautia – Kotimaa – HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.