Ruskea koiranpunkki (Rhipicephalus sanguineus)

Afrikasta kotoisin oleva, mutta nykyään pohjoiseenkin levinnyt ruskea koiranpunkki (koiran puutiainen, brown dog tick, Rhipicephalus sanguineus) on väriltään on punaruskea ja kooltaan 2-3 mm.

Syötyään punkki paisuu yli 10 mm pituiseksi.

Ruskea koiranpunkki valitsee isännäkseen mieluiten koiran, mutta kelpuuttaa isännäksi myös kissat, jyrsijät ja jopa ihmiset.

Punkki menestyy hyvin sisätiloissa

Talviaikaan koirassa tavatut punkit ovatkin todennäköisesti juuri ruskeita koiranpunkkeja.

Punkin elinkierto munasta aikuiseksi kestää 3-4 kuukautta. Veriaterian jälkeen punkki munii tuhansia munia lattian ja seinien rakoihin.

Aikuiset punkit selviävät ilman veriateriaa jopa puolitoista vuotta. Lämmin asunto tarjoaa punkeille monia hyviä piilopaikkoja, joissa punkkien kelpaa elellä huolimatta siitä, että perheen koira saa toistuvia punkkikarkotekäsittelyjä. Koiran saadessa punkkikarkotetta punkit saattavat hakeutua muihin perheenjäseniin.

Voimakkaasti saastuneessa asunnossa koiraa kiusaavat kymmenet, jopa sadat kiinnittyneet punkit.

Jotkut koirat voivat reagoida voimakkailla iho-oireilla punkin puremaan. Ruskealla koiranpunkin tärkein merkitys on kuitenkin tautien levittäjänä.

Punkinpuremasta tarttuvat muun muassa Babesia canis -alkueläin ja Ehrilichia canis -rikettsiabakteeri. Punkki voi levittää tauteja myös ihmiseen.

Punkkipopulaation hävittäminen

Punkin nopea irrottaminen, sekä tartunnan ehkäisy punkin kiinnittymisen estävillä valmisteilla esimerkiksi etelänmatkan aikana on ensiarvoisen tärkeää. Tartunnan saanut koira hoidetaan punkkeja tappavalla aineella, joka estää tartunnan leviämisen muihin koiriin koiran elinympäristössä.

Punkkipopulaation hävittäminen asunnosta on vaikeaa ja vaatii perusteellisen käsittelyn pyretriinejä sisältävillä hyönteistorjunta-aineilla. Käsittely voidaan joutua uusimaan 2-4 viikon välein kunnes punkit on saatu hävitettyä.

Lähde: Ruskea koiranpunkki | Orion

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.