Merikotka hyökkäsi pystykorvan kimppuun Valkeakoskella

Katsoin sisällä televisiota, kun ulkoa alkoi kuulua hirveää haukkumista. Koirat saivat raivokohtauksen, sitten kuului kauhea kirkaisu, Erkki Linkohaka kertoo.

Hän juoksi ulos. Kaikki koirat olivat kerääntyneet terassin reunalle, jossa makasi verinen Nipa. Koiran molemmissa kyljissä oli hurjat tarttumajäljet ja päässä verinen karvaton kohta.

Sen on täytynyt olla merikotka.

Olen nähnyt niitä tonttimme päällä kaartelemassa kolme kappaletta, mutten koskaan ajatellut että ne hyökkäisivät koirien päälle.

Hangessa olleiden jälkien perusteella näytti siltä, että kotka oli heitellyt koiraa muutamia kertoja ympäri pihaa. Lopulta muu koiralauma oli ilmeisesti hyökännyt linnun kimppuun ja ajanut sen pois, Linkohaka kertoo.

Ensin näytti siltä, että koira selviää. Muutaman päivän kuluttua se kuitenkin menehtyi nukkuessaan.

Sinä iltana muut koirat ulvoivat koko illan kuin sudet. En ole koskaan kuullut vastaavaa.

Merikotka jäi päivystämään kuuseen

Tuosta päivästä lähtien yksi merikotkista on päivystänyt Linkohaan naapurin suuressa kuusessa. Linkohaan koirat ulkoilevat aitauksessaan edelleen, mutta tiukasti valvottuina. Lisäksi niiden tarhoihin on tilattu katoksia.

Erkki Linkohaka haluaa kertoa tapahtumasta, koska hän toivoo ihmisten pitävän lemmikkejään silmällä.

Merikotkan reviirit ovat laajentuneet Pirkanmaallekin. Se on valtavan suuri petolintu, joten pienet eläimet voivat olla vaarassa, Linkohaka huomauttaa.

Merikotkaa uhkasi aiemmin sukupuutto. Sen pelastuminen on ollut suojelutyön menestystarina.

Laji lisääntyy nykyään tehokkaasti, ja kanta leviää Suomessa koko ajan.

WWF:n merikotkatyöryhmä aloitti työnsä vuonna 1973, jolloin merikotkan pesimäkanta oli 35 paria. Poikasia kuoriutui vuonna 1975 vain neljä.

Viime vuonna WWF:n merikotkatutkijat löysivät Suomesta 451 asuttua pesää. Pesintä onnistui 271 pesässä. Poikasia kuoriutui 414.

Lähde: Merikotka hyökkäsi pystykorvan kimppuun – Satakunnan Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.