Hirvien pantaseurantaa ei tule

Lapin alueellisen riistaneuvoston toiveet hirvien pantaseurannasta eivät toteudu ainakaan tämän vuoden aikana. Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Jyrki Pusenius pitää ajatusta ja riistaneuvoston toiveita hyvinä, mutta Lukella ei ole pantahirvien seurantaan budjetoitu tälle vuodelle toimintavaroja.

Ajatus hyvä, mutta kun ei ole rahoitusta, niin ei ole suunnitelmiakaan pantaseurannan käynnistämiseen, Pusenius sanoo.

Luken erikoistutkija pitää hirvikantojen seurannan kannalta tärkeämpänä, että lentolaskentaa jatketaan ja varat suunnataan tähän toimintaan.

Pusenius toki myöntää, että Ylä- ja Lounais-Lapin laajoilla selkosilla kantojen arviointi on todella haastavaa. Kulmakerrointa lisäävät Ylä-Lapissa Norjan puolelta vaeltavat hirvilaumat.

Kymmenen tai 20:n hirven pannoittaminen on varsin pieni määrä ja antaako se sitten kuinka luotettavaa tietoa? Ei kuulosta kovin kustannustehokkaalta, Pusenius sanoo.

Tälle vuodelle pantalaskentaa ei siis ole tulossa ja jatkon suhteenkin Pusenius on varsin varovainen.

En voi luvata, että sellaista olisi tulossa, mutta toki asiaa voi jollakin tasolla aina tunnustella, Pusenius arvioi.

Hirvien pantaseuranta ei ole uusi ajatus

Pusenius muistelee, että kymmenisen vuotta sitten sellaista tehtiin Pohjanmaalla, Kainuussa ja osin Lapissakin. 90-luvulla seurannassa olivat Norjan hirvet, joiden tiedettiin vaeltavan talvilaitumille Suomen puolelle.

Muistan, että näitä Norjan hirviä tavattiin aikoinaan hyvinkin kaukaa Inarin kairasta. Kyllä ne pitkälle vaeltavat, sanoo Lapin riistaneuvoston puheenjohtaja Jari Huhtamella.

Lapin alueellinen riistaneuvosto pitää tärkeänä, että lentolaskennan tueksi kerätään tietoa myös hirvikantojen vaeltamisesta talvehtimisalueilleen. Siihen pantaseuranta on riistaneuvoston mukaan toimiva työkalu.

Lähde: Hirvien pantaseurantaa ei tule – Lapin Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.