Huono myyrävuosi ajaa nääntyneitä pöllöjä pihoihin – ”Pelkäsin, että jos se vie vaikka kissan”

Ilmoituksia oudosti käyttäytyvistä pöllöistä on tullut lintuyhdistyksille eri puolilta Suomea.

Leppävirran Paukarlahdessa asuva Leena Heiskanen oli päästämässä aamuhämärissä Maikki-kissaansa ulos, kun hän huomasi pihalla lumimyhkyrän päällä selin kyyröttävän eläimen.

Aluksi hän säikähti, että kyseessä olisi ilves. Hahmo kuitenkin lehahti ilmaan ja lensi pihassa olevan pihlajan oksalle.

Se näytti petoelukalta ja pelkäsin, että jos se vaikka vie kissan. Se hyppäsi tuohon pihlajan oksalle ja siinä se on nököttänyt jo neljä tuntia. Kävin silittämässä päästä, Leena naurahtaa.

Ensi säikähdykseltä selvittyään Leena alkoi miehensä kanssa myös miettiä linnun ruokkimista.

Ensiksi vein kissanruokaa, mutta ei se kelvannut. Sitten Lassi sulatti hirvenlihaa ja sitä yritettiin sille lusikalla tarjota. Taisi se sitä vähän nokkaansa ottaa.

Huono myyrä- ja hiirivuosi verottaa pöllökantaa

Paikalle hälytetty lintuyhdistys Kuikan linturengastaja Hannu Kärkkäinen päätteli heti linnun apaattisesta käytöksestä, että se on nälkiintynyt. Lapinpöllö ei Kärkkäisen mukaan normaalisti päästä ihmistä näin lähelle.

Jos se olisi hyväkuntoinen, ei se tällä tavalla käyttäytyisi. Lapinpöllö saattaa tulla peltoalueille ja jopa pihapiireihin, kun jyrsijäkannat ovat alhaalla. Silloin, kun jyrsijäkannat romahtaa, käy todella huonosti, Kärkkäinen pohtii huolestuneena.

Viikon sisällä nälkiintyneitä lapinpöllöjä on otettu talteen ainakin Porissa ja Pohjois-Karjalassa. Nyt vaarana on, että alkava pakkaskausi verottaa pöllökantaa lisää.

Kun märkä lumi kovettuu teräshangeksi, pöllöjen ravinnonsaanti vaikeutuu entisestään, Kärkkäinen pelkää.

Lapinpöllöjä liikkeellä tänä talvena normaalia enemmän

Suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi Birdlife Suomesta kertoo, että lapinpöllöjen pesintä onnistui tänä vuonna hyvin ja niitä on havaittu runsaasti etenkin Keski- ja Itä-Suomessa.

Ilmiönä on myös harvinaista, että niitä on pesinyt aina etelärannikkoa ja Varsinais-Suomea myöten. Myös hiiripöllöjä on liikkeellä normaalia enemmän.

Myyräkannat romahtivat alkusyksystä, joten metsässä on nyt vähemmän ravintoa. Tämä saa pöllöt hakeutumaan pihoihin hiirien perässä.

Lapinpöllön pesimäkanta Suomessa vaihtelee hirvittävän paljon muutamasta sadasta kahteen tuhanteen yksilöön parhaimpina myyrävuosina, Lehtiniemi pohtii.

Lähde: Huono myyrävuosi ajaa nääntyneitä pöllöjä pihoihin – ”Pelkäsin, että jos se vie vaikka kissan” | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.