Pöllöjen soidinkausi – Pöllöretkeilykausi käynnistyy

Viimeistään maaliskuussa alkaa pöllöjen soidinkausi, mahdollisuus havaita muuten niin salaperäisiä pöllöjä. Maaliskuun alussa pöllöt huhuilevat. Myyräkato on nyt tosiasia monessa paikassa. Tästä syystä kaikki pöllöt eivät ole huutelutuulella.

Mikään ei ole niin sykähdyttävää, kuin pimeässä yössä huuhkajan huhuilu.

Tähän kun lisää vielä viirupöllön ja lapinpöllön äänet niin konsertti on täydellinen. Lapinpöllön äänestä tulee mieleen vanhanajan höyryveturi. Puksuttaa aivan samalla lailla.

Eivätkä kaikki pöllöt edes huhuile. Varpuspöllö viheltelee kimakasti todella epäpöllömäisesti, varpuspöllön äänen täällä. Helmipöllö “puputtaa”, puputusta täällä.

Huuhkaja koiraan soidinääni on erittäin matala, kilometrejä kantava kumea kaksitavuinen huhuilu ”huu-uu, huu-uu…”. Kuulaassa pakkassäässä huuhkajan ääni kantautuu kauas. Huuhkaja elää mieluiten kallioisilla, rauhallisilla ja suurehkoilla metsäseuduilla, mutta se tulee toimeen myös rantojen ja kylänlaiteiden liepeillä.

Pöllöretkeilykausi käynnistyy, millainen on hyvä pöllöretki-ilma?

Pöllöt voivat huhuilla pakkasella, suojasäällä, sumussa tai tähtikirkkaassa yössä. Mutta pöllöt voivat olla myös vaiti, vaikka ilma tuntuisi huhuilemiseen erinomaiselta.

Illan muuttuessa yöksi, huuhkajat aloittivat huhuilunsa ja viirupöllöt löytävät myös sävelensä.

Pöllöretket perustuu lähinnä pöllöjen laulamisen kuunteluun, sillä pimeässä metsässä pöllöjä on todella vaikea nähdä.

Suuntaa talviseen luontoon keskelle pöllöjen soidinta ja talvilintujen iloittelua. Pöllöretki on yöretki, jolloin voi yöpyä erähenkisesti laavussa.

Varusteet on nykyään niin mukavia, helppoja ja kevyitä, että sekin voi houkutella kokeilemaan. Luontoon tehdään parempia reittejä.

Nuuksion kansallispuistossa on kaksi vaatimatonta vuokratupaa.

http://www.luontoon.fi/kansallispuistot

Kansallispuistot 2018

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.