Lähtisikö Lapin poliisi ilveksen perään? Ylikomisario vastaa

Helsingissä etsittiin ilvestä keskiviikkona. Miten vastaavan hälytyksen kanssa toimittaisiin Lapissa?

MT kertoi eilen torstaina Helsingin poliisilaitoksen keskiviikko-iltana suorittamasta hieman erikoisesta tehtävästä. Poliisi etsi ilvestä Helsingin keskustan tuntumasta, mutta eläintä ei kuitenkaan löytynyt.

Poliisilaitos kertoi keskiviikkoillan tapahtumista Twitter-tilillään. Twitter-keskustelussa pohdittiin, mahtaako vastaavanlainen toiminta kuulua Lapin poliisilaitoksen toimenkuvaan.

Mitä Lapin poliisi tekisi, jos joku ilmoittaisi nähneensä ilveksen?

Partio ottaisi tehtävän vastaan ja yrittäisi löytää eläimen.

Tässä vaiheessa pohdittaisiin myös sitä, olisiko asialla merkitystä yleiseen turvallisuuteen ja pitäisikö asiasta varoittaa kansalaisia, vastaa Lapin poliisilaitoksen valvonta- ja hälytyssektorin johtaja ylikomisario Rauno Pätsi.

Hän ei muista, onko Lapin poliisilaitos ikinä saanut samanlaista ilvestä koskevaa kuin kollegat Helsingissä.

Ylipäätään eläinhavainnoista ilmoitetaan poliisille Lapissa äärimmäisen harvoin.

Pätsi kertoo, että Lapissa pyritään reagoimaan eläintehtäviin pitkistä etäisyyksistä huolimatta. Poliisi reagoi hälytyksiin erityisesti silloin, jos eläin on nähty suhteellisen lähellä asutusta.

”Jos se nyt jossain tuolla erämaassa on, niin ei sinne lähdetä.”

Karhun ollessa liikkeellä voisi olla tarpeen antaa yleinen hätäilmoitus esimerkiksi televisiossa.

”Tässä Rovaniemellä oli kerran karhuepäily, ja kun siitä julkisesti ilmoitettiin, se vaan lisäsi liikennettä sinne päin”, Pätsi naurahtaa.

Miten ylikomisario neuvoo toimimaan, jos näkee ilveksen tai muun villieläimen? Pitääkö silloin soittaa poliisille, kuten Helsingissä tehtiin?

”Jos puhutaan karhun kokoluokasta, jossa nyt ei ole paljoa erehtymisen mahdollisuutta, ja semmoisen asutuksen reunalla näkee, kyllä siitä nyt varmaan kannattaa ilmoittaa viranomaisille”, hän sanoo.

Pätsi muistuttaa, että poliisin vastuulla on pitää huolta yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta. Poliisin on hyvä tietää, jos villieläimiä liikkuu asutuksen läheisyydessä.

Lähde: Lähtisikö Lapin poliisi ilveksen perään? Ylikomisario vastaa – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.