Lämmittele varovasti nuotiolla – talvivaate voi roihahtaa nopeasti

Nuotion tai mökkitakan ääressä lämmittelijöitä muistutetaan tulen vaaroista. Pakkasella lämpöä saatetaan hakea turhan läheltä tulta.

Ohut selluloosakuitua sisältävä retkeilyvaate syttyy helposti tuleen ja palaa nopeasti.

Joensuulaisen retkeilijän vaatteet syttyivät Patvinsuon kansallispuistossa yöpymispaikan laavulla tuleen ja mies poltti itsensä pahoin joulukuun lopulla.

Hänen vammansa vaativat teho-osastohoitoa.

Jalkoihin ja alavartaloon tulleita vakavia palovammoja hoidetaan nyt Töölön sairaalassa.

Näin ikäviä retkiyllätyksiä tapahtuu onneksi harvoin. Luonnonkuidut ja tekokuidut palavat yhtälailla joutuessaan liian lähelle tulta. Kalliin retkivarusteen tärkein turvatekijä on aina tuotteen käyttäjä.

Kaikki tekstiilit syttyvät ja palavat

Palamisnopeuksissa on eroja, VTT Expert Services Oy:n tuotepäällikkö Tiia Ryynänen muistuttaa.

Jotkut materiaalit syttyvät jonkin verran helpommin kuin toiset. Pääsääntönä on, että kaikki tekstiilit kuitenkin syttyvät ja palavat. Mitä ohuempi kangas, jos se sisältää selluloosakuitua, sitä nopeammin se syttyy ja palaa.

Talven riskit retkeilijälle ovat omaa luokkaansa

Mitä kylmempi on, sitä enemmän retkeilijällä on tietysti vaatteita. Talvella voidaan mennä epähuomiossa liian lähelle tulta, kun lämpö säteilee iholle vasta usean vaatekerroksen jälkeen eikä varoita lämmittelijää, Ryynänen huomioi.

Päälle puettaville tekstiileille ei voida tehdä paloturvallista pintakäsittelyä muun muassa käyttäjien allergioiden vuoksi. Käsittely vähentäisi myös asusteen ympäristöystävällisyyttä.

Paloturvallisia kuituja toki on ja niitä käytetään joissakin erikoistapauksissa.

Esimerkiksi palomiesten varusteet tai vaikka rallikuskien asut valmistetaan todellinen tulipalon vaara huomioiden. Henkilöt, jotka työkseen ovat tulipalovaarassa tarvitsevat tilanteen mukaisen suojan.

Harvempi varmaan haluaisi palomiehen asussa retkeilemään vain siksi, että laavun tai nuotion ääressä tuntuisi turvallisemmalta, tai olisi myöskään valmis maksamaan sellaista hintaa, jonka erikoisasusteista joutuu maksamaan.

Samalla aina menetetään jotain asusteen keveydestä ja notkeudesta, kun sitä muunnetaan turva-asusteeksi, tuotepäällikkö Tiia Ryynänen pohtii.

Lähde: Lämmittele varovasti nuotiolla – talvivaate voi roihahtaa nopeasti | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.