Hovioikeus – Girjasin lapinkylä ja Ruotsin valtion tulee yhdessä hallinoida pyyntiä ja kalastusta lapinkylän alueella

Girjasin lapinkylä on voittanut Ruotsin valtion myös hovi-oikeudessa. Uumajan hovi-oikeuden päätös tuli tänään tiistaina 23. tammikuuta.

Käräjäoikeuden päätöksestä poiketen Girjasin lapinkylä ei kuitenkaan saanut yksinoikeutta harjoittaa pienriistapyyntiä ja kalastaa viljelyrajan yläpuolella.

Hovioikeus sen sijaan näki, että Girjasin lapinkylä ja Ruotsin valtion tulee yhdessä hallinoida pyyntiä ja kalastusta lapinkylän alueella Jällivaarassa.

Koska Girjasin lapinkylän voitto on ennakkotapaus, saattaa se jatkossa koskea metsästys- ja kalastusoikeuksia koko poronhoitoalueella, eli toisin sanoen noin puolta Ruotsin pinta-alasta.

Tausta: Pyyntioikeuksista on kiistelty Ruotsissa jo 1990-luvun alusta alkaen

Girjásin lapinkylä haastoi Ruotsin valtion oikeuteen vuonna 2009. He perustelivat vaatimuksiaan yksinoikeuksiin sillä, että he ovat satojen vuosien ajan käyttäneet aluetta pääelinkeinoihinsa poronhoitoon, metsästykseen ja kalastukseen. Girjásin lapinkylä tai paliskunta (ru. sameby) Jällivaarassa, Pohjois-Ruotsissa, haastoi valtion oikeuteen vuonna 2009.

Girjásin lapinkylä Jällivaarassa voitti Ruotsin valtion oikeudessa vuonna 2016 yksimielisellä päätöksellä. Ruotsin valtio kuitenkin valitti tuomiosta hovioikeuteen.

Lapinkylät ovat poronhoitoa harjoittavia oikeushenkilöitä. Ruotsissa on 51 lapinkylää. Ruotsissa poronhoitoa saavat harjoittaa vain saamelaiset, toisin kuin Suomessa.

Lähde: Lapinkylä voitti Ruotsin valtion hovioikeudessa – Girjasin lapinkylä ja Ruotsin valtion tulee yhdessä hallinoida pyyntiä ja kalastusta lapinkylän alueella | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.