Pelto- ja metsäjänikset paitsi lempivät, myös syövät yhdessä

Rusakot ja metsäjänikset syövätkin sulassa sovussa, selviää Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa.

Aiemmin on luultu, että rusakot hätyyttäisivät pienemmät metsäjänikset pois ruoan ääreltä. Jäniksiä on tutkittu muun muassa GPS-pantojen ja riistakameroiden avulla.

Itä-Suomen yliopistossa on tehty useita jänistutkimuksia viime vuosina.

Jäniksille on asennettu GPS-pantoja, joiden avulla on seurattu jänisten liikkumista. Niistä on huomattu, että rusakko ja metsäjänis asustelevat maalis-huhti-toukokuussa hyvin samoilla alueilla. Joten ei ole mikään ihme, että näitä risteymäjälkeläisiä esiintyy.

Keväällähän jäniksillä on jo ensimmäinen kiima ja alkaa niitä jälkeläisiä pukkaamaan, kertoo nuorempi tutkija Riikka Levänen Joensuusta.

Risteymien yleisyyttä on tutkittu korvanäytteistä, joita metsästäjät ovat lähettäneet yliopistolle. Niistä on käynyt ilmi, että Itä-Suomessa on verrattain paljon metsä- ja peltojäniksen risteymiä. Toinen keskittymä on Oulun alueella.

Joensuussa jänisten elämää on tarkkailtu GPS-pantojen lisäksi yliopiston riistakameroilla. Riistakamerat on asennettu lähinnä ruokintapaikkojen läheisyyteen, että voimme seurata samalla pannoitettujen eläinten hyvinvointia.

Samalla on tehty kiinnostavia havaintoja eläinten ruokailusta.

Ennakkoon luultiin että rusakot ajavat metsäjänikset pois ruokintapaikoilta. Mutta olemmekin huomanneet, että ne saattavat siellä pystyä yhdessä ruokailemaan ja viettämään aikaa.

Joitain kameroita meillä on myös ruokintapaikkojen ulkopuolella ja olemme huomanneet vuorovaikutusta muuallakin kuin ruokintapaikkojen yhteydessä, Levänen kertoo.

Lähde: Pelto- ja metsäjänikset paitsi lempivät, myös syövät yhdessä | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.