Aseen laukaisu

Kaikki huipentuu laukaisutapahtumaan. Tarkkuuskiväärillä ammuttaessa aseen laukaisun onnistuminen korostuu, sillä pienikin virhe moninkertaistuu ampumamatkan kasvaessa.

Jotta laukaisu olisi hyvä, on muistettava seuraavat seikat:

Oikea ote kahvasta
Liipaisimeen koskee sormenpään keskiosa, jotta laukaisuun tarvittava voima kohdistuu liipaisimeen 90 asteen kulmassa aseen sivuliikkeen minimoimiseksi.
Sormenpää asetetaan liipaisimen alaosaan, jotta saadaan laukausuvoimalle pisin mahdollinen vipuvarsi.

  • Liipaisinta puristetaan rauhallisesti tasaisella voimalla, jotta asetta ei vahingossa nykäistä.
  • Laukaisu tapahtuu luonnollisen hengitysrytmin ulospuhallusvaiheen jälkeen.
  • Äärimmäistä tarkkuutta haettaessa huomioidaan vielä ulospuhalluksen jälkeen sydämenlyönnit, joiden välissä ase laukaistaan .

Aseen laukeamisen jälkeen tapahtuu ns. jälkipito, eli liipaisin pidetään pohjaan painettuna niin kauan, että ase asettuu rekyylin vaikuttamisen jälkeen takaisin aloilleen.

Mitä toistettavammaksi laukaisutapahtuman saa harjoittelulla hiottua, sitä parempi tarkkuus saavutetaan.

Luodin lennon ja iskemän havainnointi

Kun luoti on lähetetty matkaan, on pyrittävä saamaan tietoa sen vaikutuksesta maaliin.

Tässä korostuu rekyylinhallinnan osaaminen, jotta aseen laukeamisen jälkeen saadaan maali mahdollisimman nopeasti takaisin näkökenttään havaintojen tekemistä varten.

Turbulenssivana

Kun luoti halkoo ilmaa, se aiheuttaa siihen turbulenssia. Kun auringonvalo osuu turbulenttiseen ilmaan, se muuttaa hieman kulkusuuntaansa, joka on havaittavissa ilman väreilynä.

Ampuja itse ei yleensä ehdi näkemään luodin turbulenssivanaa, joten sen havainnointi on tähystäjän tehtävä.

Jotta turbulenssivanaa pystyisi havainnoimaan parhaiten, on tähystyoptiikan tarkennus säädettävä noin 2/3 osaan ampumatkasta ja pidettävä maali näkökentän alalaidassa, koska luoti lentää tähtäyslinjan yläpuolella.

Turbulenssipyörre on nähtävissä suurimman osan ampumamatkasta, mutta aivan viimeisiä metrejä ei välttämättä pysty näkemään, kun luoti ”sukeltaa” kohti maalia. Harjoittelulla tämäkin kyllä helpottuu.

Tähystäjä saa turbulenssipyörteestä arvokasta tietoa mihin luoti on lentämässä, jotta osaa tähystää iskemää oikeasta paikasta. Jos iskemää ei jostain syystä näy, voi turbulenssipyörteen avulla antaa kuitenkin melko luotettavan korjauksen sivusuunnasta.

Korkeussuunnan korjausta on vaikeampi tarkasti antaa, mutta pyörteestä näkee ainakin että lentääkö luoti yli vai ali maalin.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.