Yhdysvalloissa purettiin vesivoimala Elwha joesta – nyt lohet palaavat jokiin

Suurin vapautettu lohijoki on Elwha Yhdysvaltain luoteiskulmassa. Lohien vaellus takaisin yläjuoksuille alkoi heti patojen poiston jälkeen.

Joki ehti olla suljettuna sadan vuoden ajan.

Tyyneen mereen laskeva Elwha-joki padottiin vuonna 1911. Sen jälkeen lohet pääsivät nousemaan jokea vain kahdeksan kilometrin matkan. Loput 70 kilometriä pääuomaa ja lukuisat sivujoet olivat sadan vuoden ajan niiltä suljettuja.

Lower Elwha Klallam alkuperäiskansan koti- ja pyyntijoki oli tunnettu erittäin suurista lohista. Lukuisat vaeltavat lohikalalajit olivat heimon tärkeä elinkeino.

Sieltä saatiin jopa 45-kiloisia kaloja ennen patojen rakentamista, sanoo joen entisöintiin perehtynyt dosentti Tero Mustonen Itä-Suomen yliopistosta.

Elwhaan on vaeltanut ja siellä kutenut muun muassa viisi tyynenmeren lohilajia, kirjolohi sekä useita taimenlajeja. Joen kalakannat säilyivät koska jokisuu ja alajuoksun kahdeksan kilometriä jäivät sulkematta.

Vuosikymmenten poliittinen vääntö

Kamppailu Elwhan vapauttamisesta vei vuosikymmeniä. Vuonna 1992 presidentti George H.W. Bushin kaudella Yhdysvaltain kongressi sääti lain voimalaitosten purkamisesta ja joen ekosysteemin entisöimisestä.

Laki herätti myös suurta paikallista vastustusta Port Angelesin satamakaupungissa, jonka saha- ja selluteollisuutta Elwhan kaksi vesivoimalaa oli sata vuotta palvellut.

Pari vuosikymmenen tutkimusten, alkuperäiskansan ja muiden kansalaisten sekä teollisuuden kuulemisten ja keskustelujen jälkeen yleinen mielipide kääntyi joen vapauttamisen puolelle.

Yhdysvaltain liittovaltio rahoitti 350 miljoonan dollarin projektin, jolla padot poistettiin, jokiluontoa entisöintiin ja metsäteollisuudelle vedettiin sähkölinjat muualta.

Ensimmäinen pato poistettiin vuonna 2012 ja toinen 2014 – ja lohen paluu alkoi.

Lohet ovat nousseet molempien poistettujen voimaloiden ohi.

Viittä Tyynenmeren lohilajia, kirjolohia ja muita vaelluskaloja on jo tavattu vaeltamassa purettujen patojen yläpuolisista vesistöistä, sanoo Elwha joen entisöinnissä mukana oleva tutkija Jeffrey Duda Yhdysvaltain geologisesta tutkimuskeskuksesta USGS:stä.

Yhdysvallat on edelläkävijä vesivoimaloiden poistossa. Duda vieraili äskettäin Suomessa ja esitelmöi Joensuussa Kohtuus-liikkeen yleisötilaisuudessa ja Suomalais-ruotsalaisen rajajokikomission seminaarissa Torniossa.

Tilaisuudessa esitettiin Elwha joen entisöinnistä kertova John Gussmanin ja Jessica Plumbin palkittu dokumenttielokuva Return of the River (2014).

Lähde: Yhdysvalloissa puretaan vesivoimaloita – nyt lohet palaavat jokiin | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.