Nokialla susi todennäköisesti raateli ponia turvasta – ympäristössä useita laumoja

Siuron alueen suurpetoyhdyshenkilö Markku Rajasilta sai maanantaiaamuna Korvolassa asuvalta hevosenomistajalta puhelun.

Korvolassa asuva nainen oli aamuvarhaisella mennyt hevosaitaukseen katsomaan hevostaan ja poniaan ja huomannut, että ponin turpa oli veressä. Joku tai jokin oli vahingoittanut sitä.

Markku Rajasilta lähti tarkastamaan tilanteen todetakseen, että ponin turvassa on mitä ilmeisimmin puremajäljet.

Jäljestä näki, että hampaiden väli on ollut reilut neljä senttiä, eli ilves se ei ole voinut olla, vaan jokin koiraeläin.

Pedon suu on ollut suuri, koska myös toisella puolella ponin turpaa on puremajälki.

Todennäköisesti susi on koettanut käydä ponin kurkkuun kiinni ja joko hevonen tai aitausta lähestyvä emäntä on keskeyttänyt raatelun.

Nokian ympäristössä useita laumoja

Yöpakkanen oli kovettanut maan, joten sudenjälkiä ei aitauksesta löytynyt. Rajasilta pitää silti todennäköisimpänä, että susi on ollut asialla.

Nokian ympäristössä on kolme susilaumaa, jotka liikuskelevat 30–40 kilometrin säteellä. Yksi lauma on Huittisissa, Teisko-Oriveden suunnalla on toinen ja kolmas Parkanossa.

Nokia osuu siihen keskiöön, joten tällä vaeltelee silloin tällöin yksittäisiä susia. Ne tapaavat kulkea Melon voimalaitoksen kohdilta yli. Korvolahan on niillä nurkilla.

Koira on helppo saalis

Markku Rajasillan mukaan erityisesti koirat ovat sudelle helppoja ja mieleisiä saaliita.

Tosin Nokialta hän muistaa vain yhden tapauksen. Siitäkin on jo kymmenisen vuotta. Susi saalisti silloin koiran Siurossa.

– Savon suunnalla sen sijaan oli yhteen aikaan useita tapauksia. Sudet väijyivät, kun omistajat päästivät koiransa iltapissille ja kävivät sitten kimppuun.

Lemmikit yöksi sisään

Korvolan poni selvisi säikähdyksellä, eikä tapauksesta muutenkaan ole syytä mennä paniikkiin. Rajasilta kehottaa kuitenkin ihmisiä pitämään lemmikkinsä sisätiloissa yön yli ainakin viikon ajan.

Tuskin sudet tänne ovat majoittuneet, mutta niitä saattaa majailla näillä seuduilla muutamina päivinä, jos ne ovat saaneet hyvän saaliin.

Lähde: Peto raateli ponin turpaa Nokialla. Kyseessä on todennäköisesti susi. – Lapin Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.