Hirvenmetsästyskausi alkoi täysillä – muista varoa

Varsinainen hirven ajometsästys on aikaisempina vuosina alkanut syyskuun viimeisenä lauantaina. Tänä syksynä asiaan tuli kuitenkin muutos, kun perinteinen hirvijahti alkoikin vasta lauantaina 14.10.

Lapissa hirvenmetsästyskausi alkoi 1.9.–15.9.

Senjälkeen metsästyskausi oli siellä tauolla ja jatkui niinikään viime lauantaina.

Kausi kestää muualla Suomessa joulukuun loppuun, marraskuun 30. päivä se loppuu Enontekiössä, Inarissa ja Utsjoella.

Hirvet liikkuvat aktiivisimmin aamu- ja iltahämärissä. Eniten hirvet ovat liikkeellä rykimän, eli hirvien kiiman aikana loka-marraskuussa.

Riski törmätä hirveen tai muuhun hirvieläimeen on suuri niillä alueilla, joissa hirviaidat alkavat ja loppuvat. Hirvi- ja peurakolareita sattuu kaikkina vuodenaikoina – eniten, kun auringonlaskusta on kulunut yksi tunti.

Ajonopeuden lasku antaa lisäaikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin ja lieventää myös vammoja mahdollisen törmäyksen sattuessa, muistuttaa Liikenneturva.

Hirvenmetsästysalueen osuessa julkisen tien läheisyyteen, sen alueen alku osoitetaan jutun aloituskuvassa näkyvällä liikennemerkillä.

Hirvien käyttäytyminen alueella ja sen ympäristössä on arvoitus, joten varovaisuus ja vauhdin pudottaminen eivät ole haitaksi.

Vuonna 2016 sattu 1 881 hirvikolaria. Onnettomuuksia sattuu koko maassa, mutta eniten vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä ja vähiten pohjoisimmassa Lapissa. Peuraonnettomuuksia tapahtuu eniten vuoden viimeisinä kuukausina, erityisesti marraskuussa.

Lähde: Hirvenmetsästyskausi alkoi täysillä – muista varoa | Uutiset | Motouutiset

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.