Jättimäisen valkoposkihanhilauman lentely hämmästyttää Elimäellä – ”Näiden lintujen käyttäytymismalli on joukkohysteriaa”

Tämmöisiä määriä lintuja, massaesiintymisiä, on Suomessa äärimmäisen vähän, onpa kyse mistä linnuista tahansa, sanoo Timo Uljas.

Lauantaina pellolla arvioitiin olevan kolmisensataatuhatta hanhea. Lintuja oli sunnuntainakin paikalla runsaasti, mutta silmämääräisesti arvioiden vähemmän kuin lauantaina. Kaakatus oli edelleen kovaäänistä.

Lauantaina linnut olivat aika hajallaan, ja onhan tämä aluekin laaja. Laskimme, että niitä oli viidessä ryhmässä, joista jokaisessa oli 50 000-70 000 yksilöä, sanoo Jani Salonen Kymenlaakson lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Alkuviikosta täällä oli 100 000-150 000 lintua, mutta se oli kasvamaan päin koko viikon ajan.

Joukossa on muita lintuja kuten tundrahanhia. Myös kotkia on näkynyt metsästysapajilla.

Valkoposkihanhet ovat muuttomatkalla pohjoiselta Venäjältä kohti Alankomaita, Belgiaa ja läntistä Saksaa, jossa ne talvehtivat.

Linnut lepäilevät välillä päiviä, jopa viikkoja itäsuomalaisilla järvillä ja aukeilla. Elimäen lisäksi Kymenlaaksossa myös lapinjärveläisillä pelloilla on havaittu ruuhkia.

Koko maailmassa valkoposkihanhia arvioidaan olevan noin miljoona. Lähes kaikki lentävät Suomen halki muuttomatkallaan.

Muuttoaalto parhaimmillaan

Akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta tuntee valkoposkihanhien massakerääntymisilmiön. Hän kommentoi asiaa jo syyskuun lopulla Iltalehdelle, kun liperiläisellä pellolla oli kymmeniätuhansia hanhia.

– Linnut tulevat Venäjän tundralta pesimästä, sanoi Lehikoinen.

Valkoposkihanhien muuttomatka alkoi jo syyskuun puolivälin jälkeen, kun Venäjälle tuli ensimmäinen kylmä sääpulssi pohjoisesta.

Usein hanhien muuttorynnistys on alkanut juuri lokakuussa.

Muuttoreitit lännemmäksi

Valkoposkihanhien suuret rykelmät itäsuomalaisilla pelloilla ovat muutaman vuoden kestänyt ilmiö. Sitä voi selittää se, että Venäjällä ja Baltiassa levähdyspaikat ovat turvattomampia.

Venäjällä saa metsästää valkoposkihanhia ja Baltiassa on merikotkia. Vaikka metsästys ja kotkien uhka ei kokonaispopulaatiota uhkaakaan, niin se häiritsee kuitenkin, joten se on voinut johtaa käyttäytymismuutokseen ja itäsuomalaiset peltoaukeat on havaittu hyviksi kohteiksi, arvioi Aleksi Lehikoinen syyskuussa.

Elimäellä lintuja bongaamassa olleet sanovat, että erilaisia teorioita muuttoreittien valikoitumisesta Suomeen on. Yksi niistä on, että Venäjän laajojen metsäpalojen aikaan linnut etsivät vaihtoehtoista reittiä ja uusi sukupolvi oppi lentämään Suomen kautta.

Lähde: Jättimäisen valkoposkihanhilauman lentely hämmästyttää Elimäellä – ”Näiden lintujen käyttäytymismalli on joukkohysteriaa”

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.