Hirvijahdissa kokenut konkari ei hötkyile

Metsästys Kaatoprosentti oli viime vuonna liki 82 prosenttia.

Hirvihaaran Eräveikkojen hirvijahdissa painavimman hirven ampui viime syksynä jo toisena vuotena peräkkäin Heikki Ahde.

Meillä on ollut 90-luvun alusta asti sellainen patsaskilpailu, jossa painavimman hirven ampunut metsästäjä voittaa patsaan kerran 10 vuodessa.

Minulla oli kiinnitys palkintoon jo edellisvuonna ammuttuani 196-kiloisen hirven. Tällä kertaa hirvi painoi 228 kiloa. Viisi vuotta saa vielä odottaa, Ahde naurahtaa.

Pikkuserkkuni Juhani Melart ampui 10 kiloa painavamman vuonna -98, Ahde muistelee.

Ahde sain metsästyskortin vuonna -53 ja oli silloin ensimmäistä kertaa hirvijahdissa.

Olen ollut joka vuosi metsällä yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Ainoastaan vuosi -57 jäi väliin, kun olin armeijassa. Silloin ei lähdetty lomalle, kuten nykyään, toteaa 78-vuotias Ahde.

Parin vuoden ajan olen jo sanonut pojille, etten tule enää metsälle, mutta veri vetää mukaan ja pojat houkuttelee, Ahde naurahtaa.

Heikki on meille sellainen onnenkalu. Tämänikäiset ei niin hermoile. Heikki pani pyssyynkin paukun vasta, kun hirvi tuli pellolle, sanoo 70 vuotta viime vuonna täyttänyt seuran jahtipäällikkö Eero Pietilä.

Viime syksyn hirvijahdissa Eräveikoilla oli 14 miestä. Suurimmat kehut saa kuitenkin Juha Yliluoman kaksivuotias Jämtlannipystykorva Nappi:

Se haukkui meille viisi hirveä. Nämä oli sen ensimmäiset hirvet, kun se tuli meidän kanssa jahtiin. Vuotta aiemmin se oli mukana toisessa porukassa ensi kertaa, mutta ei oikein päässyt siellä metsälle, kun siellä oli muitakin koiria, toteaa vuodesta -64 lähtien hirvijahdeissa mukana kiertänyt Pietilä.

Viimeiset kymmenkunta vuotta on kulunut jahtipäällikkönä.

Tällä kertaa olin melkein koko ajan koiramiehen autokuskina. Siinäkin riittää aika paljon hommaa, kun koira täytyy viedä aina johonkin ja tulla sitten itse passiin, toteaa seitsemän SM-kultaa ja viitisenkymmentä kaikenväristä SM-mitalia kiekoissa ampunut veteraani.

Meidän porukka ampui seitsemän hirveä. Siinä oli neljä aikuista ja kolme vasaa. Joskus 80-luvulla meillä oli isoin määrä 15 hirveä. Parhaimmillaan seitsemän roikkui kerralla koukussa. Se oli melkein kuin työntekoa. Onhan metsästäminen kuitenkin sosiaalista puuhaa, Pietilä toteaa.

Mäntsälässä 71 hirvikolaria

Mäntsälässä on 18 hirviporukkaa, joissa on metsästäjiä keskimäärin 10-45 miestä ja naista/hirviporukka.

  • Mäntsälään myönnettiin vuonna 2015 yhteensä 113 hirvenpyyntilupaa, jolla voitiin ampua 62 aikuista ja 62 vasaa. Hyllyluviksi jäi 19,5 pyyntilupaa.
  • Kaatoprosentti oli viime vuonna 81,9%. Jäävä kanta oli 150 kpl.
  • Vuonna 2015 Mäntsälässä sattuneissa 71 hirvieläinkolarissa oli osallisena16 hirveä ja 55 peuraa/kaurista.
  • Hirvieläinkolareiden määrä on nousussa, sillä vuonna 2014 niitä sattui Mäntsälän alueella 61, joista hirvien osuus oli 18 ja peurojen/kauriiden 43.

Tilastot on kerännyt Mäntsälän Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Mikko Kylmäniemi.

Lähde: Hirvijahdissa kokenut konkari ei hötkyile | Mäntsälän Uutiset

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.