Riistanlihassa voi olla haitallisia lyijyjäämiä – Metsästäjäliitto neuvoo lihanleikkuuseen

Lyijyä sisältävistä luodeista voi jäädä lyijyjäämiä riistanlihaan ampumahaavan ympäristöön. Lyijyjäämiä on ampumahaavassa ja sitä ympäröivässä tuhoutuneessa kudoksessa, mutta myös ympärillä olevassa terveen näköisessä kudoksessa.

Myös elintarvikehygienian ylitarkastaja Kaija-Leena Saraste Evirasta arvioi, että ainakin kymmenen senttiä tervettä kudosta on hyvä määrä.

Hän pitää tärkeänä, että lihan käsittelyssä tiedostetaan, että lyijyjäämiä voi olla terveenkin kudoksen puolella.

Sarasteen mukaan Evirakin on ottamassa asiaan kantaa jossain vaiheessa.

Lyijyluodit ovat yhä yleisesti käytössä. Simenius arvelee, että yli puolet metsästäjistä käyttää lyijyä sisältäviä luoteja. Silti lyijyttömien vaihtoehtojen käyttö on lisääntynyt merkittävästi.

”Varmasti joka seurassa on lyijyttömien luotien käyttäjiä, jotka näyttävät esimerkkiä”, Simenius sanoo.

Hänen mukaansa mukaan lyijyttömät luodit toimivat hyvin hirvenmetsästyksessä käytetyillä isoilla kaliibereilla, mutta ovat ongelmallisempia pienemmillä kaliibereilla. Lyijyttömät vaihtoehdot ovat myös lyijyluoteja kalliimpia.

Simeniuksen mukaan se ei ole metsästyksessä ongelma, sillä esimerkiksi hirven jahtikautena kuluu yleensä alle kymmenen luotia. Harjoitella voi halvemmillakin.

”Kasvava kysyntä tuo lisää tarjontaa ja edullisempiakin lyijyttömiä luoteja”, Simenius sanoo.

”Eivätkä lyijyluoditkaan ole ongelma, jos lihaa vain käsitellään oikein.”

Lähde: Riistanlihassa voi olla haitallisia lyijyjäämiä – Metsästäjäliitto neuvoo lihanleikkuuseen – Metsästys – Kotimaa – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.