Kaupungistuneessa Suomessa eletään aika etäällä eläimistä – Somesuru Pirkko-ilveksen kohtalosta heijastelee yleisempää huolta eläimistä

Villieläimet kuten karhut, sudet ja ilvekset tulevat vastaan usein vain kirjoissa ja mediassa, missä ihmisten tontille eksyvät eläimet pöyristyttävät ja loukkaantuneiden eläinten tarinat liikuttavat.

Itä-Suomen yliopiston dosentti Nora Schuurman tutkii ihmisten ja eläinten välisiä suhteita ja erityisesti ihmisten suhtautumista eläinten kuolemaan.

Kuolemassa tulee aika hyvin esille se, mitä eläimistä ajatellaan, mitä eläin on missäkin tilanteessa ja miten se eroaa ihmisestä.

Pidetäänkö eläintä ihmiseen verrattavana, erillisenä vai vähempiarvoisena, Schuurman sanoo.

Schuurman tutkii erityisesti suhtautumista lemmikkien kuolemaan, mutta muistuttaa, että rajanveto lemmikkien ja muiden eläinten välille ei ole aina yksinkertaista.

Jos on vaikka lapsella ollut kaverina vasikka, joka onkin teurastettu, sitä on surtu kovasti. Ei laji kerro kaikkea, Schuurman sanoo.

Pihapiirissä vieraileva varis, mökkijärven joutsenet tai sorsa, jota ruokitaan sorsalammella, saattavat muuttua tärkeiksi, vaikka villejä ovatkin.

On mielenkiintoinen kysymys, miksi villieläimeen ei voisi kiintyä.

Eläimiä kohtaan koettujen tunteiden osoittaminen on tullut näkyvämmäksi ja hyväksytymmäksi viime vuosikymmeninä. Myös eläinten asema on muuttunut ja eläimet koetaan vakavasti otettavina, Schuurman snaoo.

Ei tarvitse piilotella ja silitellä omaa eläintään yksin, vaan se on sallittua.

Pirkko-ilveksen kohtalosta somekohu

Viime viikolla mediassa nostettiin esiin Keski-Suomesta löytynyt loukkaantunut ilves.

Pirkko-nimen saanut ilves oli loukannut jalkansa ja lopettamisen sijaan se toimitettiinkin Pohjanmaalle villieläinhoitolaan.

Muutaman päivän kuluttua kuitenkin todettiin, että eläimellä ei ollut elinmahdollisuuksia ja se lopetettiin.

Ilveksen lopettamispäätös kohahdutti ja mielipiteitä sinkoili puoleen ja toiseen. Tunteet kuumenivat.

Nora Schuurmanin mukaan molempien puolien reagoinnit ovat omalla tavallaan mielenkiintoisia.

Se, että ihmiset haluavat, että eläimellä on oikeus elää, on lähtökohta, johon tulee muutoksia, jos se ei ole mahdollista.

Eläimen ja etenkin villieläimen osalta tilanne on vaikeampi. On punnittava argumentteja puoleen ja toiseen.

Kun sairas ja ihmisten hoidossa oleva villieläin on jo stressaantunut, kestääkö se hoitotoimenpiteistä aiheutuvan lisästressin.

Lähde: Somesuru Pirkko-ilveksen kohtalosta heijastelee yleisempää huolta eläimistä – ”Jos edes tämä pelastettaisiin” | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.