Hanhimuutto povaa pitkää syksyä

Tuskin ikinä aiemmin on ollut Oravilahden kuivatusalueella näin paljon hanhia kuin tänä syksynä, lintuharrastaja Markku Halonen uumoilee.

Valkoposkihanhien muutto on tänä vuonna kulkenut läntisempää reittiä kuin aiemmin. Kiteellä ja Tohmajärvellä siivekkäitä on tavattu viikon aikana aiempaa vähemmän, Liperissä ja Rääkkylässä tavanomaista enemmän.

Kuivatusalueella on ollut toistasataatuhatta hanhea. Liperissä on varmasti sama määrä, mutta hajonneena laajemmalle alueelle, muun muassa kirkonkylän, Papelonsaaren ja Varkaudentien risteyksen tuntuman pelloille, Halonen tietää.

Muuton arvioidaan jatkuvan vielä viikkoja.

Jopa lokakuun puoliväliin ja kuun loppuun saakka hanhimuutto jatkunee. Nyt loppuviikosta näyttäisi tulevan hyviä muuttotuulia, mutta sitä mukaa kun nykyiset hanhet vajuvat, uutta tulee tilalle.

Toisaalta tällaisella tuhnekelillä hanhet eivät lähde hanakasti muuttamaan, Halonen ennakoi keskiviikon sumusäähän verraten.

Joutsenet seuraavat tulokkaat

Valtaosa kaakattajista on valkoposkihanhia, mutta joukossa on myös niin kutsuttuja harmaita hanhia.

Metsä- ja tundrahanhia on joukossa muutama tuhat. Noin isoissa lintumäärissä on mukana aina harvinaisempiakin lajeja. Kerran on nyt tänä syksynä kuivatusalueella nähty punakaulahanhi.

Merikotkia siellä laskettiin yhtenä päivänä jopa tusinan verran, Halonen summaa.

Kurkien muutto alkaa olla jo ohi, kansallislintujen kulku on vasta edessäpäin.

Kurjet lähtevät tiettyyn aikaan, oli sää mikä tahansa. Joutsenkertymät ovat nyt kasvamassa, ja niiden muutto voimistuu seuraavaksi, Halonen tietää.

Jos mielii muuttoa tiiraamaan, paras aika on alkuillasta.

Puoli seitsemästä puoli kahdeksaan on paras aika illalla. Kirkkaalla säällä liikettä voi olla myöhemminkin, Halonen vinkkaa.

Lintuharrastajan korviin ei ole kantautunut tietoa, että pelloilla lepäilevät räpyläjalat olisivat tehneet tuhojaan.

Kurkien tekemistä tuhoista on kerrottu.

Hanhet ovat pääosin sänkipelloilla, joten niistä ei ole ollut samanlaista haittaa, Halonen toteaa.

Lähde: Hanhimuutto povaa pitkää syksyä

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.