Kadonnut koira löytyy sosiaalisen median avulla jopa puolessa tunnissa – tutkapanta on ehdottoman hyvä, se lisää koiran turvallisuutta

Kiivaan metsästyskauden käynnistymisen huomaa siitä, että sosiaalisessa mediassa kaipaillaan omille teilleen livahtaneita koiria tai kuulutetaan omistajia yksin liikkuville lemmikeille.

Nuori karkeakarvainen saksanseisoja Herkku, viralliselta nimeltään Rikurovan Jeera, säntäilee innokkaasti pitkin kotipihaansa Rovaniemellä. Tähän mennessä se ei ole omistajiensa Pirjo Kankaanpään ja Risto Heikkisen huomasta lintumetsällä hävinnyt.

Tarinoita metsästysreissujen karkulaisista Heikkinen on silti kuullut runsaasti. Hän kannattaa vahvasti tutkapantojen käyttöä.

 Jos koira ei ole satavarmasti poroturvallinen, niin tutkapanta on ehdottomasti hyvä olla. Se lisää koiran turvallisuutta ja helpottaa löytämistä. Metsästyskoirien katoamiset ovat vähentyneet sen jälkeen, kun pannat tulivat käyttöön, Heikkinen arvioi.

Seisojillaan Heikkinen ei itsekään yleensä tutkapantaa käytä, mutta ajokoirallaan kyllä.

Toimi rauhallisesti ja anna koiran lähestyä

Jos irtokoiran maastossa kohtaa ja sen kiinniottamista haluaa yrittää, kehottaa Keskiniva toimimaan rauhallisesti ja antamaan koiran itse lähestyä.

Kannattaa mennä kyykkyyn eikä koiraa pidä katsoa silmiin.

Jos lähestyy vauhdilla, lähtee arka koira usein karkuun ja saattaa juosta kauaskin.

Tieto saavuttaa sosiaalisen median kautta jo puolessa tunnissa

Löytöeläinkoti Käpälärinteessä metsästyskauden alkaminen näkyy puhelinsoittojen lisääntymisenä, kun ihmiset havaitsevat irrallaan liikkuvia koiria.

Soittaminen on myös aina se, mistä on hyvä aloittaa.

Metsästyskoirilla on kuitenkin usein tutkapanta kaulassa, jolloin omistaja kyllä tietää koiran olinpaikan ja seuraa perässä.

Emme suosittelekaan, että tutkapannalla varustettua koiraa otetaan ollenkaan kiinni, mikäli koira on hyväkuntoinen tai ei aiheuta vaaraa, löytöeläinkodin pitäjä Marko Keskiniva kertoo.

Usein metsästyskoiran liiveissä tai pannassa on myös omistajan puhelinnumero, johon voi soittaa. Joskus töissä ja omistajansa hallinnassa ollut koirakin on viety löytöeläintaloon, kun se on yksinään metsästä löydetty.

Tälle syksylle Käpälärinteessä on ollut kaksi metsästysrotuista koiraa – niiltä tutkapanta ja omistajan yhteystiedot puuttuivat. Keskinivan mukaan koirat lähtevät omille teilleen muulloinkin kuin metsästyksen aikaan, esimerkiksi marjastusreissuilla.

Sosiaalinen media on nykyään hyvänä apuna koirien löytymisessä.

Olemme todenneet, että usein jo puolessa tunnissa tieto saavuttaa sosiaalisen median kautta omistajan, kun tietoa löytyneestä koirasta jaetaan Facebookissa eri sivuilla. Siksi emme yleensä ennen sitä lähdekään koiraa hakemaan.

Keskinivan mukaan suurin osa kadonneista koirista löytyy ja useimmiten hyvässä kunnossa.

”Ihmisten laiskuudesta kiinni, että koirat katoavat”

Lapin mannermaiset kanakoirat ry:n varapuheenjohtaja, ivalolainen Jussi Järvinen uskoo, että tutkapantojen käyttö on osaltaan lisännyt metsästyskoirien karkaamista.

Koirilla käytetään tutkapantoja eikä niitä edes yritetä opettaa niin, että ne aina kutsuttaessa tulevat.

Sitten kun kenttää ei olekaan ja tutka lakkaa toimimasta, tulee hätä. Se on monesti ihmisten laiskuudesta kiinni, että koirat katoavat, Järvinen arvioi.

Järvinen muistuttaa, että koirilla on luontainen vietti eläinten perään.

Koira ei toimi kuin kone, se on eläin. Jos se viettää suurimman osan elämästään tarhassa, niin tietysti se herkästi lähtee, kun lopulta metsään pääsee.

Tutkapanta ei silti Järvisenkään mukaan ole yksin huono asia, vaan sillä voi lisätä koiran turvallisuutta.

 

Lähde: Kadonnut koira löytyy sosiaalisen median avulla jopa puolessa tunnissa – Lapin Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.