Savonlinnassa kiskobussi törmäsi naaraskarhuun – samalla radalla junan alle jäänyt kolme karhua ja kuusi hirveä

Samalla, noin 60 kilometrin mittaisella rataosuudella on muutaman vuoden sisällä jäänyt junan alle jo kolme karhua. Kaikki onnettomuudet ovat sattuneet lähellä toisiaan.

Tuorein karhuonnettomuus on tiistai-illalta, jolloin Parikkalasta Savonlinnaan matkalla olleen kiskobussin alle jäi noin 80-kiloinen naaraskarhu. Törmäys oli raju.

Karhu ruhjoutui pahoin täydessä vauhdissa olleen junan voimasta. Kukaan matkustajista ei loukkaantunut. Pienen viivästyksen jälkeen juna pääsi jatkamaan matkaansa.

Savonlinnan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan Esa Hinkkasen mielestä kolmas onnettomuus lyhyellä aikaa ei ollut enää sattuma, vaan seurausta samalla rataosuudella vähän aikaisemmin tapahtuneista kahdesta hirvikolarista.

Myös aikaisemmilla karhukolareilla on ollut yhteyttä hirviturmiin. Kuutta junan alle jäänyttä hirveä kohti on paikalla kuollut kolme karhua.

Se on liian paljon. Ei karhukanta sitä kestä, Hinkkanen sanoo.

Onnettomuuspaikka on keskellä laajaa ojitettua suota, josta junan alle jääneiden eläinten raatojen korjaaminen on työlästä.

Radalla ei saa ajaa traktoreilla, ja lähimmälle metsätielle on matkaa ainakin kilometri. Paikalle luvallisesti jätetyt hirvien raadot houkuttelevat karhuja haaskalle.

Ongelma Hinkkasen mukaan on, ettei VR:llä ole Savonlinnassa kalustoa, jolla raadot voitaisiin noutaa pois suolta. Nyt lähin nosturi olisi ollut Joensuussa.

Pääskylahdessa on kuulemma vielä pari resiinaa.

Pitänee varmaankin suorittaa resiinan ajokortti, että pääsemme sillä hakemaan kuolleet eläimet pois radalta, suurriistavirka-apua (SRVA) poliisille antavan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja tuumaa.

Tiistai-iltana junan alle jäänyt naaraskarhu oli sen kokoinen, että sillä on voinut olla jo pennut.

Junankuljettajia onkin pyydetty paikan ohi ajaessaan tarkkailemaan maastoa sillä silmällä, jos siellä näkyisi harhailemassa olevia orpoja karhunpentuja.

Hinkkanen muistuttaa, että myös maantieliikenteessä on alkamassa vuoden vaarallisin hirviaika. Kiima saa hirvet liikkeelle, samoin lokakuun puolella alkava metsästys.

Lähde: Itäsuomalaisesta junaradasta tuli karhujen surmanloukku: jo kolmas kolari muutaman vuoden sisään – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.