Karhuemo esti naisen lehdenhaun – ”Se otti muutaman hyökkäysaskeleen ja ärisi hirveästi”

Outokummun Palorannalla asuvan Aili Koistisen postinhakumatka keskeytyi keskiviikkoaamuna melkoiseen yllätykseen, kun vastaan tuli karhuemo pentunsa kanssa.

Koistinen asuu maaseudulla omakotitalossa yksityistien päässä. Matkaa Kuopiontien varressa olevalle postilaatikolle on noin 500 metriä metsän keskellä kulkevaa hiekkatietä pitkin.

Sanomalehden hakuun ennen aamuseitsemää kävellen lähtenyt Koistinen oli ehtinyt hiekkatien puoliväliin, kun hän havaitsi jotakin harmaata pilkahtavan edessään kuusien välissä.

Ihmettelin, että kuka se tähän aikaan on liikkeellä. Sitten eteen ilmestyi karhu, joka käveli vastaan samaa puolta tietä kuin minäkin, hän kertoo.

Koistinen pysähtyi ja jähmettyi paikoilleen.

Karhu otti muutaman hyökkäysaskeleen ja ärisi hirveästi. Sitten se kääntyi takajaloillaan ja meni metsään, Koistinen muistelee kohtaamista.

Koistinen arvioi, että lähimmillään karhu kävi 20-30 metrin päässä. Hän ehti nähdä kauempana toisenkin karhun, joka myöskin hävisi metsän suojiin.

Vaikka tilanne oli nopeasti ohi, hän arvioi valehyökkäyksen tehneen karhun olleen täysikasvuinen. Luultavasti kyse oli pentunsa kanssa liikkuneesta emosta.

Kyllä se oli iso karhu. Mielestäni se oli kahdella jalalla äristessään.

Koistinen lähti hiljakseen kävelemään takaisin taloaan kohti kävelysauva toisessa ja sateenvarjo toisessa kädessään. Välillä hän vilkuili taakseen, mutta karhuja ei enää näkynyt. Hän pääsi turvallisesti sisälle, mutta päivän Karjalainen jäi hakematta.

Kyllä pitää sanoa, että jalat tärisivät puoleen päivään asti.

Lähimetsistä on aiemminkin löytynyt karhun jätöksiä, mutta Aili Koistinen ei ole nähnyt karhua ennen keskiviikkoa.

Ensimmäisen kerran eläessäni sattui tällainen, 80-vuotias Koistinen sanoo.

Hän arvelee, että karhuperheen saattoi houkutella paikalle hirven jäänteet. Muutamaa viikkoa aiemmin metsästäjät olivat ampuneet kolarissa loukkaantuneen hirven ja suolistaneet sen Koistisen talon läheisessä metsässä.

Kohtaaminen karhujen kanssa pelästytti Koistista sen verran, että vielä torstaina hän ei ollut uskaltautunut uudelleen postilaatikolle.

Tytär neuvoi, että ota lehmänkello mukaasi seuraavan kerran, Koistinen kertoo.

Lähde: Karhuemo keskeytti naisen lehdenhakureissun – ”Se otti muutaman hyökkäysaskeleen ja ärisi hirveästi”

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.