Lepakkopönttö tuo avun hyttysongelmaan – Syö yhden yön aikana lähes 3000 hyönteistä

Lepakot eivät viihdy vain harvemmin asutuilla alueilla. Havaintoja on tehty esimerkiksi isojen kaupunkien ydinkeskustoissa talojen ullakoilta.

Nahkasiipiiä voi siis bongata lähes missä vain, kunhan alue on vehreä. Se takaa lepakoille riittävän hyönteisravinnon saatavuuden.

Lepakko on hyvä hyönteisterminaattori, se voi syödä jopa yhden yön aikana lähemmäs 3000 hyönteistä. Kun lepakot saavat itselleen asuinpaikan, ihmiset saavat pihalleen oivan hyttyspyydystäjän.

Lepakonpönttö on yksinkertainen tehdä ja myös helppo tapa auttaa lepakoita.

Uusi pönttötyyppi tarjoaa lepakolle lokeroita

Vanhan suosituksen mukainen pönttö opastettiin tekemään raakalaudasta, yläosastaan kapenevaksi ja alareunaan jättämään noin kahden senttimetrin korkuinen kulkuaukko.

Kansainvälisten tutkimustulosten myötä Luonnontieteellinen keskusmuseo on päivittänyt lepakonpönttöohjeistustaan.

Uusi vanerista valmistettava pönttötyyppi on suorakulmion mallinen sekä vanhaa suurempi ja litteämpi. Lisäksi pöntön sisälle rakennettavat lokerot mahdollistavat lepakoiden liikkumisen ja siten sopivan lämpötilan hakemisen pöntön sisällä.

Pöntön sisäosat kannattaa karhentaa, jolloin lepakot saavat paremman otteen kynsillään.

Lepakonpönttö on hyvä rakentaa riittävän isoksi, jotta lepakoilla olisi tilaa liikkua. Lisäksi pöntön kulkuaukon alle voi myös laittaa riman, jolloin siihen tipahtaneet lepakonpapanat kertovat onko pöntössä asukkaita, Kyheröinen sanoo.

Tarkemmat rakennusohjeet uudenmalliseen lepakonpönttöön löytyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta. Vanhan pönttömallin ohjeet voi katsoa Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen vanhalta sivustolta.

Lepakko viihtyy päivällä lämpimässä

Pönttö asetetaan tuulettomaan, aurinkoiseen paikkaan noin kolmen metrin korkeuteen siten, etteivät kissat tai muut eläimet pääse häiritsemään asukkaita.
Mikään ei myöskään estä useamman pöntön sijoittamista lähelle toisiaan.

Pönttöä kiinnittäessä on huomattava varata riittävästi lentotilaa lepakon kiitoradaksi. Pöntössä voi majailla kerrallaan yksi tai useampia lepakoita tai lepakkolajeja.

Paras aika tarkkailla pöntön asukkaita on hämärässä, auringon laskiessa horisontin taa, niiden lähtiessä yölliselle saalistusretkelle.

Lähde: Lepakkopönttö tuo avun hyttysongelmaan | Luonto | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.