Uhanalaiset eläimet | Hilleri häviämässä huomaamatta luonnostamme

Karjatilojen ja kaatopaikkojen väheneminen ja siistiytyminen uhkaavat hilleriä. Jo pari peräkkäistä pakkastalvea saattaa pyyhkäistä jyrsijöitä saalistavan näätäeläimen Suomen kartalta.

Tammihiiri ja vesikko ovat tuoreimmat Suomen luonnosta hävinneiksi julistetut maanisäkkäät. Molemmista lajeista viimeisin varma havainto on yli 20 vuoden takaa.

Pohjoisen elinalueensa äärirajoilla sinnittelevä hilleri uhkaa päätyä samalle listalle.

1980-luvulta lähtien hiipunutta näätäeläintä tavataan säännöllisesti enää Itä-Suomen rajapitäjissä.

”Se on loikkareiden ansiota. Rajantakaisessa Karjalassa vanhanaikainen maatalous- ja jätehuoltojärjestelmä suosivat lajia”, epäilee riistaeläintieteen tohtori Veli-Matti Väänänen Helsingin yliopistosta.

”Hillerin tilanne tunnetaan huonosti. Suomessa lajia ei tutki tällä hetkellä kukaan.”

Hillerin hengelle kalleimmaksi on käymässä maaseudun rakennemuutos. Aikoinaan ”hillerikissat” pesiytyivät talveksi karjatiloille jyrsijäjahtiin. Monessa talossa petoja pidettiin kotikissoja tehokkaampina rottavahteina ja niiden annettiin olla rauhassa. Ainakin, jos talossa ei ollut kanoja tai kaneja.

Riistantutkijoiden mukaan myös kaatopaikkakato kaventaa hillereiden elinmahdollisuuksia. Suomessa on nykyään noin sata kaatopaikkaa, kun 25 vuotta sitten niitä oli lähes 600.”Näätiä ja minkkejä tulee säännöllisesti saaliiksi, mutta hillerihavainnosta on jo vuosia.”Vuonna 2010 julkaistussa uhanalaisuusraportissa hilleri pudotettiin elinvoimaisesta vaarantuneeksi lajiksi, johon kohdistuu suuri uhka hävitä luonnosta keskipitkällä aikavälillä.

”Ei hillerin häviö ole kirkossa kuulutettu.”

Jos niin kuitenkin kävisi, Heikki Henttosesta suurin kärsijä olisi luonnon monimuotoisuus.

”Hillerien määrä hiipuu muuallakin Euroopassa. Paikallissukupuutto ei ainakaan helpottaisi lajia.”

Hilleri häviämässä huomaamatta luonnostamme – Uhanalaiset eläimet – Kotimaa – Helsingin Sanomat.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.