Den växande vildsvinsstammen borde begränsas

Vildsvinsstammen håller på att växa kraftigt sedan några år tillbaka. För tillfället räknar man med att det finns cirka 2000 vildsvin i landet, de flesta i sydöstra Finland. Ökningen beror på en invandring från Ryssland över Karelska näset.

Men det finns också en livskraftig stam i Egentliga Finland som växer. Bara under den gångna hösten finns det flera tiotals observationer av vildsvin i landskapet och det finns också tecken på att två till tre kullar fötts under året.

Nu vill viltvårdsmyndigheterna ändå begränsa stammen i hela landet. Förutom att vildsvinen orsakar skador på odlingar, så är man rädd för att vildsvinen ska sprida den smittosamma afrikanska svinpesten som just nu härjar i både Östeuropa och i Baltikum, berättar Jörgen Hermansson, vikarierande jaktchef i Egentliga Finland.

– Risken är stor att svinköttsproduktionen drabbas av enorma ekonomiska förluster om sjukdomen sprids till Finland.

Ifall vildsvinsstammen drabbades skulle det öka risken för att smittan sprids till svingårdarna.

– Det här skulle innebära att alla svin på drabbade gårdar skulle behöva avlivas och brännas. Transporten av svinfoder, levande svin och slaktkroppar skulle begränsas kraftigt och exportmarknaden skulle antagligen rasa samman.

Lähde: Den växande vildsvinsstammen borde begränsas | Åboland | svenska.yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.