Vastaan tuli karhuja ja kalkkarokäärmeitä – suomalaispariskunta vaelsi yli 4 200 kilometriä halki Yhdysvaltojen

Matkan varrella he kohtasivat paahtavaa aurinkoa, lumista vuoristomaastoa yli neljän kilometrin korkeudessa, lukuisia vuolaana virtaavia jokia ja polulle myrskyssä kaatuneita puita. Sekä pari karhua ja monta kalkkarokäärmettä.

Vastaan tuli myös ystävällisiä paikallisia, jotka ottivat liftarit kyytiin, kun he noin neljän päivän välein kävivät kaupungeissa peseytymässä ja ostamassa muonaa. Monet paikalliset myös majoittivat vaeltajia.

Kaihlasella ja Rajalalla ei ollut muuta tavoitetta kuin päästä perille viisumin voimassaoloajan puitteissa.

Arviolta noin yhdeksän kymmenestä vaeltajasta keskeyttää matkan, Rajala toteaa.

Vaeltaessa näkee maailmaa ja kohtaa ihmisiä eri tavoin kuin esimerkiksi kaupunkilomalla. Elämänrytmi hidastuu ja aistit herkistyvät. PCT-vaelluksen aikana kävimme lisäksi monissa pikkukylissä, joihin emme olisi muutoin tutustuneet, Kaihlanen kertoo.

Nykyään matkakohteet valikoituvat pääosin luonnon mukaan: jos jossakin on mahtava vaellusreitti tai muu luontokohde, sinne halutaan lähteä.

Miten jatkuva patikointireissaaminen on käytännössä mahdollista?

Menoja ei ruoan lisäksi juuri ole. Matkustamme niin kauan kuin mahdollista, sanoo Rajala.

Teltan ja makuupussit pariskunta tilasi Yhdysvalloista, koska Suomesta vastaavia ei saa.

Perinteiset vaelluskengät eivät Pacific Crest Traililla olleet toimivat, sillä ennen pitkää ne kastuivat vuoristossa ja kuivuivat hitaasti. Kaihlanen ja Rajala sekä lähes kaikki muutkin vaeltajat kävelivät matkan juoksulenkkareissa.

Kaihlanen muistuttaa, että pitkiä matkoja vaeltavan kannattaa hankkia erikokoisia kenkiä, sillä vaelluksen edetessä jalkaterä kasvaa. Sukista parhaimmiksi osoittautuivat merinovillaiset varvassukat, joissa jokaiselle varpaalle on oma paikka.

En saanut vaelluksen aikana ensimmäistäkään rakkoa jalkoihin, Kaihlanen kertoo.

Merinovillaiset vaatteet osoittautuivat luontomatkailijoiden suosikeiksi, sillä ne ovat kuumalla viileät, kylmällä lämpimät, eivätkä ala haista.

Vuoristossa he pukivat päälleen kolmekin kerrosta fleece- tai untuvavaatteita. Varusteisiin kuuluivat myös lämmittävä avaruuspeitto, sadesuoja ja aurinkovarjo. Vaellussauvat toimivat teltan pystytyskeppeinä.

Lähde: Vastaan tuli karhuja ja kalkkarokäärmeitä – suomalaispariskunta vaelsi yli 4 200 kilometriä halki Yhdysvaltojen – ESS.fi

Kategoria(t): Matkailu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.