Hengenvaarallinen sähköverkon nollavika vaanii myrskyn aikana – näistä merkeistä sen tunnistaa

Sähköverkkojen vaurioituessa voi esiintyä niin sanottu nollavika, jonka merkit kannattaa tunnistaa.

Vaarallinen nollavika

Sähköverkkojen vaurioituessa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka vika voi aiheuttaa jopa hengenvaaran.

Nollaviassa – alumiinikaapeli – nollajohdin katkeaa ja voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun, joka voi rikkoa kodin sähkölaitteita sekä saattaa aiheuttaa sähköisku- ja tulipalovaaran.

Yleensä tällainen vika aiheutuu, kun alumiininen PEN-johdin katkeaa puiden kaatuessa sähkölinjalle. Alhaalla olevaan kaapeliin ei saa koskea, koska se voi olla jännitteellinen. Jännite voi kulkea myös kaapelin kanssa kosketuksissa olevien puiden kautta maahan. Jännitteellisiin osiin koskettaessa jännite kulkee vartalon kautta maahan.

Näin tunnistat nollavian

Nollavian voi tunnistaa siitä, että jotkut valot palavat kirkkaasti, jotkut himmeämmin ja valon voimakkuus vaihtelee etenkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.

Tämän lisäksi sähkölaitteet voivat toimia oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua ja metallikuorisesta laitteesta voi saada sähköiskun. Sähkökeskuksesta voi kuulua ”särinää” ja pauketta ja on mahdollista haistaa palaneen käryä.

Jos nollavikaa epäilee, kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköt sähköpääkytkimestä esimerkiksi nahkahanskoja apuna käyttäen ja ottaa yhteys sähköyhtiöön.

Carunalla on noin 500 000 asiakasta alueella, jolle rajua ukonilmaa on ennustettu. Aika monesti ne vaikutukset jäävät paikalliseksi ja vikakohdat pystytään nykyteknologialla rajaamaan tarkemmin niin, että sähköt saadaan palautettua nopeasti vaurioitumattomiin verkon osiin, Tuominen kertoo.

Etelä- ja keskiosissa maata on kehotettu varautumaan rajuun ukonilmaan lauantaina. Sähkönsiirtoyhtiö Caruna on valmistautunut ukonilmaan muun muassa lisäämällä valmiudessa olevan henkilöstön määrän kuusinkertaiseksi normaaliin verrattuna.

Carunalla on seurattu sään kehittymistä torstaista lähtien. Tuomisen mukaan henkilökuntaa on lisätty käyttökeskukseen valvomaan verkkoa, asiakkaiden avuksi vastaamaan häiriötilanteessa tarvittavaan apuun ja vikapuheluihin sekä kentälle vikojen korjaamiseksi eteläisillä ja lounaisilla verkkoalueilla.

Lauantain aikana tapahtuviin mahdollisiin vikoihin pyritään reagoimaan olosuhteiden mukaan mahdollisimman nopeasti.

Jos ukkostilanne on päällä, niin silloin täytyy odottaa sen laantumista, jotta korjaustoimenpiteet voi suorittaa turvallisesti, Tuominen kertoo.

Carunalla on eri puolilla verkkoalueita korjaushenkilökuntaa varalla. Tuomisen mukaan he pystyvät todella nopeasti menemään paikalle, jos se on turvallista. Yhtiö on huomioinut kalustonsa siltä varalta, jos ukkonen rikkoo laitteita.

Olemme hyvin monipuolisesti ennakoineet tilannetta niin, että asiakkaiden suuntaan tulisi mahdollisimman vähän haittaa, viestintäjohtaja sanoo.

Lähde: Hengenvaarallinen sähköverkon nollavika vaanii myrskyn aikana – näistä merkeistä sen tunnistaa

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.