Lähes kaikki kotimaassa ammutut villisiat testataan trikiinin varalta

Villisikojen trikiinitestaus on sujuvaa kannan ydinalueilla, muualla jonkin verran epätietoisuutta testilaboratorioista.

Laboratorioiden trikiininäyte­tilastojen ja villisian saalis­tilastojen perusteella voi olettaa, että lähes kaikki ammutut villisiat testataan sukkula­matojen, trikinellojen varalta, sanoo Suomen riistakeskuksen Etelä-Savon aluetoimiston vs. riistasuunnittelija Ohto Salo.

Erityisen sujuvaa näytteiden ottaminen ja lähettäminen on villisikakannan ydin­alueilla Kaakkois-Suomessa ja Uudella­maalla. Muualla maassa epätietoisuutta aiheuttaa lähinnä villisikanäytteitä vastaanottavien laboratorioiden löytäminen.

Evira maksaa 40 euron palkkion metsästäjille villisioista otetuista näytteistä, jotka tutkitaan afrikkalaisen sikaruton (ASF) varalta. Salon mukaan metsästäjien keskuudessa toivotaan kovasti, että palkkio­käytäntöä voitaisiin muuttaa.

”Olisi kätevää, jos palkkion sijaan metsästäjä saisi lähettämiään näytteitä vastaan ilmaisen trikiininäytteen ja Evira saisi näytteet ASF-tilanteen seurantaa varten.”

Villisikakanta jatkaa levittäytymistään ja vahvistumistaan Suomessa. Yksittäisiä havaintoja on Oulusta etelään, läntisimmät havainnot Etelä-­Pohjanmaalta, missä on tehty myös pahnuehavaintoja.

Viimeisimmän arvion mukaan villisikakannan kooksi arvioitiin 1 300–1 500 eläintä. Salon mukaan kanta on ympäri Suomen kasvanut tämän arvion jälkeen.

Lisätietoja villisikojen levittäytymisestä ja kannan suuruudesta saadaan syksyn hirvitiedoista. Hirviseurueilta on pyydetty ilmoituksia villisikahavainnoista.

Lähde: Lähes kaikki kotimaassa ammutut villisiat testataan trikiinin varalta – Maaseudun Tulevaisuus

Tallenna

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s