Lapasorsa | metsastajaliitto.fi

Paino: 500–570 g

Levinneisyys: Pohjois-Karjalan pohjoisosista hieman Pohjois-Pohjanmaan pohjoispuolelle muodostuvan linjan eteläpuoli

Lisääntyminen: 9–12 munaa

Pyyntiajat: 20.8. klo 12.00- 31.12

Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Lapasorsa (Anas clypeata) on helppo tunnistaa koomisen leveästä, lusikkamaisesta nokasta. Se toimii tehokkaana siivilänä, kun lintu laiduntaa pikkueliöitä vesistä. Lisäksi lapasorsa puolisukeltaa myös esimerkiksi nilviäisiä. Kasviravintoon se ei juuri koske.

Lisääntyminen ja muutto

Lapasorsien muutto Suomeen ajoittuu huhtikuun lopulta toukokuun puoliväliin asti.Parhaiten lapasorsa viihtyy rehevillä lintujärvillä ja merenlahdilla. Näillä alueilla voi nähdä lisääntymismenoja, joissa koiraat lentävät näyttäviä lentoja kumppaninsa yllä palaten pian takaisin tämän luokse.

Naaras pesii veden lähellä olevalle heinätuppaalle tai mutasaarekkeelle, kunhan ympärillä on riittävästi avointa tilaa. Pesintä alkaa muihin puolisukeltajasorsiin verrattuna melko myöhään, aikaisintaan huhti–toukokuun vaihteessa. Naaras munii pesään usein jopa 9–12 munaa, jotka kuoriutuvat kesäkuussa. Monista sorsista poiketen lapasorsan poikaset viihtyvät hyvin avoimilla vesillä.

Lentokykyisiksi kasvettuaan nuoret lapasorsat kerääntyvät suuremmiksi ruokailuparviksi matalikoille, joilta ne aloittavat muuton kohti Välimeren rannikkoa tai jopa Afrikkaa.

Metsästys

Suomessa lapasorsa ei ole kovin merkittävä riistalaji. Sen pyyntimäärät ovat muutamia tuhansia vuodessa – muun sorsanpyynnin sivusaaliina.

Lapasorsaa metsästetään muiden sorsalintujen tapaan. Tavallisesti metsästäjä odottaa passissa lintujen ruokintapaikan tai säännöllisten lentoreittien varrella. Apuna käytetään usein noutavaa koiraa.

Lapasorsa | metsastajaliitto.fi.

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.