Karhu hunajavarkassa Himoksella

Makeannälkäinen karhu on tuhonnut kaksi mehiläispesää Pohjois-Himoksen tuntumassa sijaitsevalla Uusi-Yijälän tilalla. Karhu vieraili mehiläispesillä ilmeisestikin viime viikolla tiistain ja perjantain välisenä aikana.

Täyttä varmuutta ajankohdasta ei ole, koska pesät tarkastetaan 10 päivän välein.

Uusi-Yijälän tilan mehiläispesät ovat niin sanottuja jakopesiä, jotka ovat peräisin Komppa-Seppälän tilan Ari Seppälältä.

Uusi-Yijälän tilan Tarja Uusipaasto otti tiedon hunajavarkaudesta pöllämystyneenä vastaan.

Mehiläispesät sijaitsevat vain noin 200 metrin päässä tilasta. Pesiä oli yhteensä 14, ja niiden kappalekohtainen arvo on noin 250–300 euroa.

Olin keräämässä mansikkaa, kun Seppälän Ari soitti ja kysyi, onko meidän mansikkamaalta hävinnyt mansikoita. Kysyin, että miten niin ja hän kertoi, että karhu oli käynyt mehiläispesillä myllästämässä, Uusipaasto kertoo.

Sähköaitakaan ei estä hunajavarkautta

Komppa-Seppälän tilalla on noin 1 000 mehiläispesää Keski-Suomen alueella. Tilalla on tapahtunut tänä vuonna yli 30 karhuvahinkoa. Ari Seppälän mielestä ei ole epäilystäkään siitä, mikä tai kuka asialla on nyt ollut.

Pesät oli hajotettu ja kehät levitetty sinne pellolle. Eipä sitä kukaan muu sellaista tee kuin karhu.

Seppälä kertoo, että karhut tekevät vahinkoa mehiläistarhoilla keväällä melkein viikoittain. Kulunut kesä on ollut sen sijaan rauhallinen.

Tarhat on suojattu sähköaidoilla. Karhut kunnioittavat niitä aika hyvin. Kyseisellä tarhalla aitaa ei ollut, koska se sijaitsee siinä Himoksen vieressä. Jotenkin olen miettinyt, että näinköhän ne karhut tulevat näin lähelle asutusta, mutta näköjään ne tulevat.

Toisinaan karhut käyvät hunajavarkaissa sähköaidasta huolimatta. Joskus houkutus niin kova, että karhu menee vaikka läpi harmaan kiven – tai tässä tapauksessa sähköaidan.

Lähde: Karhu hunajavarkassa Himoksella – Lapin Kansa

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.